Victory beach

3 grunde til at rejse til Asiens hemmelige perle

Cambodja er efter sigende Asiens billigste rejseland. Alligevel er det tilsyneladende også et af de mindst besøgte lande. Det forstår jeg simpelthen ikke. Cambodja er nærmest en hemmelig perle. De sidste tre år har jeg rejst en del i Asien, og Cambodja har klart været vores billigste ferie, og det står samtidig også for mig som en af vores bedste.

Nogle danske familier på ferie i Thailand vælger at tage en kort udflugt til det nordlige Cambodja for at se de verdenskendte ruiner i Angkor Wat. Men landet byder på interessant historie, en fascinerende hovedstad og gode muligheder for badeferie – nok til at gøre det til en spændende destination i sig selv. Her får du en liste med nogle af min families bedste oplevelser i Cambodja.

Stolpebyer i søen Tonle Sap

Tonle Sap er en gigantisk ferkvandssø i det nordlige Cambodja nær Siem Riep og Angkor Wat. Det er her de fleste kommer for at se de verdenskendte ruiner. Men for mig var det en lige så stor oplevelse at besøge de små landsbyer bygget på pæle i og omkring søen.

Din oplevelse af Tonle Sap vil afhænge af, hvilken tid på året du kommer. Vi var der i februar, den tørre årstid, så vandstanden var lav, og vi kunne mange steder se de 5-6 meter højere pælehuse stå frit på landjorden. Der er regntid i Cambodja fra juni til starten af november. Hvis du kommer derefter vil du ikke se pælene, men blot huse med benene i vand.

Flydende restauranter

Vi besøgte en familie i et af husene, som fortalte, at de et par år faktisk har fået så meget regn, at der stod vand ind i husene. For mig er det ret vildt at tænke på, at der kan være så store forskelle på vandstanden i området, og at befolkningen her hvert år lever med det store udsving i vandmængden.

Trods den for os lidt specielle boligform så familierne ud til at leve i ro og mag på vandet. De mange fiskenet og tørrede fisk indikerede, at de fleste lever af søens liv. Der findes da også en del flydende restauranter på søen, hvor du selv kan prøve nogle af specialiteterne til frokost.

Vi var i Tonle Sap på en dagstur. Vores lokale guide fortalte, at han et par gange havde prøvet at arrangere overnatning for gæster hos en af familierne på søen. Det kunne være en primitiv, men anderledes spændende oplevelse.

kongepaladset i Phnom Pehn, Cambodja

Den charmerende hovedstad Phnom Penh

Hovedattraktionen i Phnom Penh er kongepaladset og sølvpagoden i tempelområdet, der ligger umiddelbart op af paladset. Sølvpagoden er på listen over Asiens største attraktioner, og har fået sit navn, fordi gulvet i pagoden er belagt med fliser af sølv. Mere end 5.000 fliser skulle der eftersigende være i den smukke bygning, der også kan byde på en Buddha af guld, der naturligvis er dekoreret med diamanter.

Phnom Penh er derudover den mindst storby-agtige hovedstad, jeg har besøgt i Asien, på en gang charmerende og eksotisk med sine renoverede franske kolonihuse. For de morgenfriske byder byen naturligvis på farverige og velduftende lokale grøntsagsmarkeder. Men til min store overraskelse byder byen også på et stort antal små hyggelige restauranter, der serverer landets traditionelle Khmer-mad, samt små fine butikker med lokalproduceret kvalitetsprodukter.

Prøv at finde et hotel i nærheden af floden Tonlé Sap (gerne nær paladset og uafhængighedsmonumentet) og afsæt lidt tid til shopping og cafe-hygge. Hvad med en smart taske af genbrugsmaterialer fra Smateria eller et kunst- og kaffestop hos den børnevenlige JavaArts Cafe & Gallery. Men pas på, shopping i dette område kan blive det, der ender med at springe budgettet.

Victory beach i Cambodja

Afslappet badeferie på strandene i syd

En rundrejse i Cambodja kan kombineres med en dejlig badeferie i den sydlige del af landet. De lettest tilgængelige strande ligger omkring byen Sihanoukville. Hvis du er til store luksusresorts er udvalget stadig begrænset, til gengæld er der masser af små billige strandhoteller.

Vi hyrede en bil med chauffør og kørte til Sihanoukville knap 4 timer syd for Phnom Penh. Her havde vi 4 vidunderlige afslappede dage ved den lille Victory Beach.

Vi boede på et lille hotel lige i vandkanten dengang kaldet Victory Beach Hotel (nu Queenco Hotel og Casino). Udover lyden af havets brusen havde hotellet en rigtig fin restaurant, fantastisk kaffe, et godt vinkort og super udsyn til solnedgangen. Der er desuden et fint lille strandstykke 10 minutters gang op ad vejen med masser af strandstole og et par mere primitive strandrestaurenter med dejlig frisk seafood.

Backpackernes favorit

Hvis du er til mere aktiv strandferie med mulighed for vandsportsaktiviteter, skal du opsøge mulighederne i backpackernes gamle favorit ved Serendipity Beach. Her er standen ikke speciel fantastisk, til gengæld er der gang i den. Du finder her mange restauranter og strandbarer med masser af liv både dag og aften. Herfra kan du desuden arrangere bådture til langt bedre strande på øen Koh Rong.

Er du villig til at bruge lidt flere penge på et bedre hotel og en finere sandstrand, så er områdets mest eksklusive område nok Sokra Beach. Her har flere af vores venner haft rigtig gode ferieoplevelser på Sokha Beach Resort.

Planlæg din rute:

Vejene er stadig meget dårlige mange steder i Cambodja, så hvis du gerne vil opleve både nord og syd er det værd at planlægge din rute, så det er muligt at benytte sig af landets få, men dog eksisterende indenrigsfly. Undersøg mulighederne med Cambodia Ankor Air.

Vi fløj til Phnom Penh. Herfra kørte vi 4 timer til Sihanoukville. Sihanoukville har en lille fin forholdsvis nyopført lufthavn. Herfra fløj vi til Siem Riep. Siem Riep har en stor lufthavn med flere daglige internationale afgange.

Du skal være opmærksom på, at danskere skal have visum til Cambodja, men at det kan fås ved ankomst. Det kræver dog, at du medbringer pasfotos og kontante dollars. Da vi var i Cambodja kostede et visum ved ankomst 20 USD pr. voksen. Det var gratis for børn.

Lad dig i øvrigt ikke afskrække af, at immigrationsmyndighederne i lufthavnen er uvenlige og gerne forsøger at snyde dig til at betale ekstra. De giver desværre et dårligt førstehåndsindtryk, men er bestemt ikke udtryk for den behandling, du får i resten af landet.

Amerikanske dollars er i øvrigt gængs valuta for turister i Cambodja, så medbring gerne disse hjemmefra. Vi havde booket og betalt alle hoteller, transport samt et par dage med guidede ture i Siem Riep. Derudover brugte vi penge på mad og drikkevarer, småudflugter, drikkepenge og souvenirs under 100 USD pr. dag for 2 voksne og to børn.

Tekst og foto af Mette Lindgaard Seligmann, Tainjin, Kina

3 tanker om “3 grunde til at rejse til Asiens hemmelige perle

  1. Hvornår besøgte I Cambodia? Udviklingen er jo helt vild, så spørgsmålet er om de strande I har besøgt, stadig er lige så fantastiske? 🙂

  2. Hvis man nå har en 14 dages juleferie ville det så være for dyrt at tage på backpacker tur til Cambodia og ville det passe med vejret ?
    Hilsen Mie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *