Udsigten under en flyrejse med børn

5 tips til flyrejser med børn

Flyveture med små poder kan kræve lidt ekstra planlægning. Her får du Rejseblokkens bedste tips til planlægning af flyrejser med børn.

Book natfly til de små

Før jeg fik børn, valgte jeg som standard altid den billigste rejse. Hvad så hvis det krævende to mellemlandinger, og jeg endte i et fremmed land kl. 2 om natten? Det gør jeg ikke mere! Når jeg flyver med mine børn, betaler jeg gerne lidt ekstra for en direkte flyvning, hvis den eksisterer. Jeg forsøger desuden så vidt muligt at booke natfly på lange flyvninger. En 9 timers natflyvning kræver, at du bruger en time eller to på at få ungerne til at slappe af og falde i søvn. En 9 timers dagsflyvning derimod, det er hårdt arbejde.

Hvis det ikke er muligt at flyve direkte, så forsøger jeg at gøre flyet til vores endestation til en international flyvning, så undgår jeg nemlig lange mellemlandinger med skift af terminal og håndtering af bagage. Eksempel: Lad os sige, at du gerne vil til Seattle i USA. Så kan du flyve København-Chicago-Seattle. Men det betyder, at du i Chicago skal blæse gennem lufthavnen for at nå amerikansk paskontrol og terminalskift.

Sandsynligvis skal du også have fat i din bagage for at få den gennem tolden, og tjekke den ind igen på din indenrigsrute. Flyver du i stedet via for eksempel London eller Amsterdam og derefter direkte til Seattle, så får du og ungerne en mere rolig mellemlanding, hvor I blot skal finde fra en udenrigsgate til en anden, mens andre sørger for, at jeres bagagen kommer med næste fly.

Køb et ekstra sæde

Børn under 2 år flyver normalt næsten gratis, det er derfor fristende at tænke, at I da lige skal nå at presse en sidste rejse ind, inden der pludselig skal betales flysæder for hele familien. Men helt ærlig, lad være! Det kan være et mareridt at flyve med et 1½ årligt barn på skødet.

Tro mig, jeg har prøvet. Og vores “vi-skal-da-lige-nå-det-rejse” var endda bare en 5 timers flyvning til Gran Canaria. Men hold nu op, aldrig har en flyvning da været så lang. Naturligvis skal børn på 1½ år også have lov til at rejse. Men overvej, om I kan have råd til at købe en sæde til dem. Eller om I måske bare for denne ene gang skyld skal nøjes med en kortere flyvetur.

Rejs derimod meget gerne med din baby. Det er nemt. Børn der stadig ammes eller får flaske, og som endnu ikke kan gå, de er faktiske de nemmeste børn at rejse med. Så udnyt det og planlæg endelig den lange rejse, mens du er på barsel og mindst et af dine børn stadig er en baby. Det eneste du skal huske i den forbindelse er at forbestille en babylift hos flyselskabet i god tid inden afrejse.

Find lufthavnens legeplads

Hvis du har længere ventetid i en lufthavn, så spørg i informationen om de har et legeområde eller særlige venteområder for familier. Nogle lufthavne har faktisk lokaler forbeholdt mødre med babyer. Mange har desuden små områder, hvor børnene kan lege. Det er ofte bare en lille rutchebane eller et tv med tegnefilm. Men det er bedre end 1½ times kedelig ventetid ved gaten.

Skulle legepladsen mangle eller vise sig for trist, så find lufthavnens største panoramavindue. De fleste børn elsker at holde øje med fly, der taxier ind og ud, bagagevogne der ruller forbi og alt det andet spændende der foregår i en lufthavn.

Medbring underholdning, skiftetøj og snacks

Når jeg rejser langt med mine børn indeholder min håndbagage følgende: En skiftetrøje til mig selv og et komplet sæt skiftetøj til mine børn (ofte et sæt nattøj fordi det fylder mindst). Masser af snacks á la boller, figenstænger, saltstænger, mandler og måske lidt slik. Men prøv at holde igen med sukkersnacks. Mine børn bliver i forvejen hyper, når de er trætte. Der er ingen grund til at skyde et sukkerhigh oveni.

Jeg har også tit æbler i tasken, som mine børn spiser ved takeoff og landing for at undgå propper i ørene. Babyer skal i den sammenhæng naturligvis ammes eller have flaske ved opstigning og landing. Flypersonalet er naturligvis opmærksomme på dette og stort set altid flinke til at hjælpe dig med at få varmt vand til en flaske, hvis du har brug for det.

Underholdning

Derudover har jeg altid godt fyldt op med underholdning på flyrejser med børn. En ipad eller lignende er naturligvis en gave, når man flyver langt. Da mine børn var helt små, havde jeg desuden altid pixibøger samt små notesbøger og ruller med klistermærker. Utroligt så lang tid de fik til at gå med det.

Nu hvor de er lidt større, har jeg altid små notesbøger, farver, mandala-malebøger og kortspil. Derudover kan min datter Olivia få lang tid til at gå med at lytte til musik. Min søn Viktor derimod er mere til lydbøger. Jeg vil i den forbindelse lige tilføje, at der findes flere apps á la ‘Double Song’ og ‘Double Player’, der gør det muligt at afspille to lydspor samtidig.

Smut på børnebiblioteket inden afrejse

Sidst men ikke mindst vil jeg anbefale, at du bruger dit lokale bibliotek til at forberede dine børn på den kommende rejse. De fleste børnebiblioteker har et fantastisk udvalg af bøger om at rejse. Bøger om fly og lufthavne. Historier der forklare børnene hele processen fra check-in til security og ventetid.

Derudover findes der for flere destinationer faktisk super fine børnebøger, der på en sjovt og let tilgængelig måde kan introducerer dine børn til det sted, I skal rejse hen. Og ok, lad mig nu bare være ærlig, som mor til to aktive unger, så får jeg aldrig selv stavet mig igennem min guidebøgers tæt skevne baggrundsafsnit om historie, kultur og politik. Tværtimod lærer jeg faktisk også en del, når jeg læser børnebøger om at rejse med mine børn.

Af gæsteskribent Mette Lindgaard Seligmann


Læs også: Interview med forældre: 3 forskellige barselsferier

2 tanker om “5 tips til flyrejser med børn

  1. Spot on! Rejser selv meget med mine to børn (fra helt spæd til nu, 7 og 9 år gamle) – primært fra DK til asien.
    Kan rejsen ske om natten, take it! 🙂
    Jeg aftaler altid med mine, at de må vælge et stk legetøj mellemlandings-lufthavnen. Både på vejen derhen og vejen hjem. Til en rimelig pris selvfølgelig og størrelse. De skal nemlig selv kunne bære den i deres taske. Men det gør at de rent faktisk er begyndt at nyde mellemlandinger og ventetiden meget mere 😉 Jeg forsøger også at booke mellemlandingstiden over 1 time, da det måske bliver ekstra stresset at skulle løbe med trætte børn…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *