Guide til Prag

Guide: 5 tips til Prag for dig, der besøger byen første gang

Prag er en virkelig skøn by, som byder på masser af hyggelige cafeer og seværdigheder. Denne guide med 5 skønne tips til Prag er til dig, som ikke har besøgt den gyldne by før.

Jeg har besøgt Prag to gange med over ti års mellemrum. På en og samme tid er byen den samme og så alligevel forandret. Det er stadig billigt, som jeg husker det fra mit første besøg, og der er stadig et hav af smykkebutikker og turister, men alligevel var stemningen en anden end mit første besøg. Jeg har samlet 5 tips til dig, som ikke har besøgt byen før:

Guide til Prag: De flotte metrostationer i Prag

Køb dagsbilletter til offentlig transport

Hvis du ikke skal bo midt i centrum og skal være i byen i flere dage, så kan du købe dagsbilletter til byens transportsystem, som indbefatter både metro, bus og sporvogne. Jeg købte en tre-dages billet (72 timer) til 310 tjekkiske koruna, hvilket svarer til lidt under 100 danske kroner. Det var absolut godt givet ud. Vi brugte metrosystemet konstant – især også fordi vi boede 6 km fra centrum. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du vil bruge den offentlige transport, så kan du nøjes med en enkelt dagsbillet. Husk at stemple billetten. Der foretages sporadisk kontrol på bl.a. metrostationerne. Som bonusinfo, kan jeg fortælle, at rulletrapperne ned til metroen er vildt lange og høje! Tip: Undgå pirattaxaerne.

En af de mange cafeer ved floden. Her kan du også leje cykelbåde og sejle ud på floden

Undgå de store turistfælder

Du kan sagtens finde små og hyggelige cafeer og restauranter, som ikke er præget af at være turistmagneter. Jeg vil anbefale, at du undgår de store restauranter på den gamle rådhusplads Staromestske Namesti. I højsæsonen samles hundredvis af turister, for at se det berømte astronomiske ur, og derfor får du ikke en særlig hyggelig oplevelse. Mange turister sætter sig ved restauranterne netop for at kunne få et kik til uret, når det slår hver time, hvilket resulterer i, at flere rejser sig op midt i maden for at filme eller også samler store grupper sig og tumler rundt for at få de bedste billeder. Det er ikke besværet og dine penge værd. Så mit råd er – gå ned i de små gader og find en restaurant – i det hele taget kan det anbefales at spise på cafeer og restauranter, som ligger lidt væk fra de store pladser.

Smuk udsigt ud over byen fra Prag Slot

Tre seværdigheder du skal se

Der er tre seværdigheder i Prag, som er et must see ved dit første besøg:

  • Det astronomisk ur
  • Karlsbroen
  • Prags Slot
Det imponerende og smukke astronomiske ur

Det astronomiske ur ved den gamle rådhusplads er fra 1410 og er et imponerende urværk. Uret viser planeternes stilling, måneder og tid. Hver time slår uret og de tolv apostle kommer frem.

Karlsbroen set lidt på afstand fra bredden af floden

Karlsbroen er virkelig smuk og meget besøgt. Her får du et fint blik ud over floden og resten af byen – måske især kigget op til Prags Slot imponerer. Broen er fra 1357 og har 30 statuer og helgenfigurer. Du vil se, at især statuen af Skt. Johannes af Nepomuk (nummer 8 på højre side, hvis du kommer fra den gamle bydel) er meget besøgt. Statuen er forbundet med overtro, og du vil se, at mange rører ved den – og tager et billede. Eftersigende skulle du få syndsforladelse, når du rører ved relieffet til venstre og du kommer tilbage til Prag, hvis du rører ved relieffet til højre. Jeg skal ikke kunne sige om det er korrekt. Jeg rørte ved den ved mit første besøg – og kom tilbage i år.

Det imponerende Prag Slot set fra en af broerne om aftenen

Prag Slot er virkelig en oplevelse værd. Og du kan sagtens sætte en halv dag af til det besøg. Tag sporvognen op til slottet, så får du også set de snoede gader på vej op. Prags slot er det største slotskompleks i Europa og er virkelig imponerende stort. Mest imponerende er Skt. Vitus Katedral med de vilde figurer hængende ned fra taget. Du kan også gå ned ad ´Den gyldne gade´eller se de små haver. Her er i øvrigt en lille cafe, hvor du for et mindre beløb kan sidde og nyde den fantastiske udsigt ud over byen. Bemærk: Der er sikkerhedstjek ved indgangen til slottet.

The Ginger & Fred Building

Bonus tip: The Ginger & Fred Building

Hvis du har tid og lyst kan du også smutte forbi ´The Ginger & Fred Building´også kaldet det dansende bygning. Den ligger tæt på metrostationen Karlovo Nam. Du kan også gå derhen langs floden. Den er især sjov at tage billeder af om aftenen, hvor den lyser fint op.

Alle værelser på a&o hostels er i samme moderne stil

Her kan du bo billigt

Vi boede på a&o Prague Metro Strizkov, som ligger omkring 6 km fra centrum. Det er et super fint hostel med nyrenoverede værelser i moderne stil. Der er gratis WIFI, morgenmadsbuffet og hjælpsomt personale.

Børn under 18 år er gratis, når de sover i samme rum som forældre. Værelsesprisen er nemlig betinget af antallet af rejsende forældre. Rejsende, som har et Interrail-pas får 10 % på dagens pris – og til alle andre kan det også betale sig, at like a&o hostels på Facebook – det afføder 5 % rabat på dagens pris. Du kan læse meget mere om a&o hostels priser på a&ohostels.com

Læs også: Tips til billige & gratis oplevelser i Berlin

Vejret i Prag var behageligt med skønne 26 grader
Der er masser af fine og skønne bygninger og gader i Prag
Langs floden vil du se, at mange kæresterpar hænger hængelås på gelænderet
Guide til Prag: Find et kort over byen med metrolinjerne på – så er du godt stillet!

Af Lone Holm. Vi var inviteret af a&o Hostels.

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.