Hamborg med børn

Rejseblokkens store guide til familieferie i Hamborg

Hamborg med børn: Tidligere var Hamborg især kendt for sit red light district og letlevende forlystelses- og bordelkvarter omkring den legendariske Reeperbahn. Men trods det blakkede ry har Hamborg gennem de seneste årtier gennemgået en markant forandring. Og er i dag et oplagt feriemål for familier med børn, hvad enten besøget står på længere storbyferie eller et kort citybreak.

I sikker havn i Hamborg

Har du sagt Hamborg, har du også sagt havn. Og allerhelst også havnerundfart … For der findes næppe nogen bedre måde at opleve Hamborgs autentiske havn og byens hippe havneområde end fra vandsiden. Her kan man vælge lige netop den rundfart, der passer familiens temperament og tålmodighed.

Med sin strategiske placering direkte ved floden Elben indviede Hamborg allerede i 1189 sin første havn. Dermed er havnen omtrent lige så gammel som byen selv og en uvurderlig del af Hamborgs succes som handelsby gennem de seneste århundreder.

Og selvom det klinger en smule af historietime, der måske ikke altid har den største interesse på familieferien, bør man alligevel ikke snyde sig selv – eller familiens små kaptajner – for en havnerundfart. De fås i alle afskygninger og priser. Fra de helt korte ture på de små kanaler til længere ture af flere timers varighed. Fra sightseeing i den historiske havn til cruise i en af verdens største containerhavne eller som nostalgisk hyggetur med hjuldamper i solnedgang.

Oplev bryggeområdet Hafencity

Oplev Hamborg med børn. Byen har masser at byde på for hele familien.

Hamborgs gamle havneområde i byens sydlige hjørne mod Elben har gennem de sidste årtier gennemgået en kæmpe forvandling. Og er i dag genopstået som Hafencity. Et hipt bryggeområde, der tæller både moderne kontorbygninger og beboelsesejendomme i glas og stål, imposante museer og udstillingshuse. Og Hamborgs spritnye og helt store trækplaster; det imponerende koncerthus Elbphilharmonie, der som en genfødt Venus rejser sig fra Elben i et stålsat stræk mod himlen.

Er stemningen til det, kan man med fordel booke en guidet rundtur eller måske endda en klassisk koncert i Elphie, som koncerthuset og byens nye vartegn kaldes i daglig tale. Men mindre kan også gøre det, f.eks. er det gratis at besøge koncerthuset og udsigten over byen er en kæmpe oplevelse i sig selv. Også for familiens børn.

Elbphilharmonie
Platz der Deutschen Einheit 1
20457 Hamburg
www.elbphilharmonie.de

Die Elphie, Hamborgs nye vartegn og kulturelle fyrtårn, der i 2017 slog koncertdørene op efter ti års opførsel. Udover tre koncertsale rummer Elphie også hotel, restauranter, boliger, parkeringshus samt en offentligt tilgængelig udsigtsplatform med en helt fantastisk udsigt. Fotos: Christian O. Bruch

Historiske Speicherstadt

Hamborg med børn: Det er lidt som at sejle ind på en anden planet, når kursen er sat på Speicherstadt, der direkte oversat betyder Pakhusbyen. Speicherstadt er bygget fra 1883 til 1927 på pæle direkte i vandet og er verdens største pakhusdistrikt. Man kan ikke andet end blive imponeret over dette fantastiske kompleks. Foto: Christian Spahrbier

Som nabo og kontrast til den sofistikerede atmosfære i Hafencity ligger den historiske Speicherstadt, hvor majestætiske pakhuse og lagerbygninger står skulder ved skulder med smukke udsmykninger og spejler sig i kanalerne. Og selvom de har flere hundreder af år på bagen, har de knejsende, gamle pakhuse fulgt godt med tiden.

Husene, der oprindelig er bygget på pæle direkte i vandet og strækker sig over hele to kilometer, er alle nænsomt renoverede og har siden 2015 været en del af UNESCO’s Verdensarv.

Selvom pakhusene ikke længere fungerer som pakhuse, er flere af dem i dag indrettet som museer, der beretter om husenes oprindelige funktion og havnens tidligere liv. F.eks. kan du her sætte ekstra krydderi på familieferien og dufte og smage på de seneste fem århundreders krydderihistorie på Hamborgs Krydderimuseum, der er den eneste af sin art i verden.

Hamborgs Internationale Maritime Museum

Hamborg med Børn: Museumsbesøg for fulde sejl. Hamborgs Maritime Museum er for dig med havvand i årerne, hvor seværdigheden er en imponerende skat bestående af ikke mindre end godt 1 million billeder, 100.000 bøger, 38.000 miniature skibe samt oliemalerier, uniformer, teleskoper, søkort og et helt hav af andre maritime affekter.

Eller I kan besøge Hamborgs Internationale Maritime Museum i bydelens ældste, stående pakhus, der rummer omkring 40.000 miniature skibsmodeller. Herunder en model af det legendariske skib Queen Mary II, der er bygget at intet mindre end 780.000 legoklodser.

Internationales Maritimes Museum Hamburg
Koreastraße 1
20457 Hamburg
www.imm-hamburg.de

Bittesmå vidundere: Miniatur Wunderland

Har du og familien endnu ikke fået nok af seværdigheder i miniatureformat, kan I blot et stenkast fra Krydderimuseet, gå ombord i endnu en verden af bittesmå vidundere.

I det sjove og en anelse kitschede Miniatur Wunderland kan store som små med barnlig benovelse betragte de i alt 1.040 lokomotiver trække togstammerne i det, der til dato og ifølge Guinness Rekordbog er verdens største modeljernbaneudstilling. For røg og damp bliver man som besøgende guidet gennem minimodeller af nogle af verdens mest imponerende attraktioner og vidundere. Fra Trevifontænen i Rom til Grand Canyon og Las Vegas by night.

Du kan sågar tage på smuttur med toget til Skandinavien og teste hjemveen ved synet af Egeskov Slot og Storebæltsbroen i miniudgave. Med sin placering ved siden af Hamburg Dungeon, er stedet lidt af et trækplaster for turister. Vær beredt på mange besøgende, der som dig selv, gerne vil se det imponerende vidunderland på pakhusets tredje sal fra første række.    

Miniatur Wunderland
Kehrwieder 2
20457 Hamburg
www.miniatur-wunderland.de

Hamborg med børn: Det er ikke størrelsen, men gørelsen! Som navnet siger, er Miniatur Wunderland et vidunderland i miniformat, hvor der til dato er der lagt mere end 760.000 timers arbejde i de imponerende byggerier.

Havnerundfart i Hamborg Havn

Hamborg Havn er Tysklands største og en af de helt store spillere på verdensplan. Ud over de mange millioner container, der årligt håndteres i havnen, er havnen også en velbesøgt krydstogtshavn, hvor mere end 150 cruise ships og flere end en halv million krydstogtspassagerer hvert år ligger til kaj.

Bliver pladsen en anelse for pakket i pakhuset, og trænger du til luft på øverste etage, kan turen i kvarteret sluttes af med en havnerundtur. I kan tage turen enten i de charmerende kanaler omkring Speicherstadt eller med kurs mod containerhavnen. Havnen, der også går under navnet ’Porten til verden’, er en af verdens største og handlede i 2018 hvad, der svarer til godt og vel 8,7 millioner standard containere.

Uanset alder er her nok at se på, både hvad angår skibe, kraner og containere. Akkurat som ved de fleste andre havnerundfarter starter rundfarten ved kajen ved Landungsbrücke, hvor du også kan købe billet til de forskellige rundture. Selve kajen er et virvar af billetsælgere, pensionerede søulke og turister, der forsøger at holde kursen på den helt rigtige tur. Så vil du bevare roen i familien og undgå unødig gråd, kan det anbefales at købe billetterne på forhånd.

St. Pauli Landungsbrücken
20359 Hamburg
www.frs-hanseferry.de

www.abicht.de

Udsigt fra St. Pauli til Landungsbrücke med containerhavnen og en helt fantastisk solnedgang i baggrunden

Chokolademuseum: Chocoversum

Ta’ en bid af chokoladens søde historie, hvor mange smagsprøver undervejs sikrer, at du ikke går sukkerkold.

Selvom det er både spændende og hyggeligt at være turist i Hamborg, kan det også være hårdt at være på stikkerne i mange timer. Især for familiens mindste. Så har du og resten af familien lavt blodsukker efter flere timer på farten, kan det være en god idé at lade chokoladebatteriet op med et besøg hos Hamborgs chokolademuseum Chocoversum.

Den guidede tour koster fra 11 Euros per voksen og er for alle med en sød tand. Under turen, der tager omkring halvanden time, får både store og små chokoladeelskere et fristende indblik i chokoladens lange rejse – fra bitter bønne til den sødeste plade. Her er masser af smagsprøver undervejs og som en del af introduktionen, får man også lov til selv at få hænderne i den søde masse. Man kan i chokoværkstedet lave sin helt egen chokoladebar med lige præcis den favorit-topping, man bedst kan lide. Rundturen stopper i museets chokoshop, hvor man kan toppe turen med chokolade fra alle verdenshjørner.

Ved du, hvornår du lægger vejen forbi, er det en fordel at købe billet til museet online, hvor priserne er 5 Euros billigere per person, og hvor du kan slippe med 34 Euros i entré for en familie på fire.

Chocoversum
Meßberg 1
20095 Hamburg
www.chocoversum.d
e

Smuk park: Planten und Blommen

Få pulsen ved caféen med udsigt til søerne i den skønne bypark Planten und Blommen. Ud over et væld af planter og blomster er parken også kendt for sine springvandkoncerter, teater- og musikforestillinger.

Efter at have fyldt depoterne hos Chocoversum, kan det være rart at slå mave i en af byens grønne åndehuller. Det kan f.eks. være i parken med det ligefremme navn Planten und Blommen, der direkte oversat betyder Planter og Blomster.

Den åbne park er utrolig smuk med japanske haver, åkander, springvand, en kæmpe rosenhave, et meget fint tropisk drivhus – og for de mindste; en skøn stor legeplads med et væld af klatrestativer. Her er masser af plæner og plads at boltre sig på, så har du – eller ungerne – energien, kan I med fordel tage en bold under armen og give den op til leg eller gå på opdagelse mellem lige netop; planter og blomster.

Planten und Blommen
Marseiller Str.
20355 Hamburg

De røde dobbeltdækkerbusser

Er de små ben trætte, kan det være rart at fortsætte turen i en af de mange røde sightseeingbusser, der kører i fast pendulfart forbi alle Hamborgs største seværdigheder. Har du først betalt for dagsbilletten, kan du hoppe af og på, som du lyster.

Er det første dag i den pulserende storby, kan det være en idé blot at læne sig tilbage og køre hele ruten. I kan slå ring om de attraktioner, der efterfølgende kan være værd at udforske nærmere. Kører I med Line A, går turen blandt andet langs det gamle pakhuskvarter og HafenCity gennem byens bedste shoppinggader. Undervejs passeres rådhuset, forskellige museer og den berømte og åbenlyse frække Reeperbahn i kvarteret St. Pauli. Selvom Reeperbahn kan være nok så munter at betragte fra bussens ruder, egner den sig ikke som familiedestination, hvis der er helt små børn med på turen, i hvert tilfælde ikke når mørket falder på.
www.die-roten-doppeldecker.de/da/

Hippe bydele: Schanzenviertel

Berlin med Børn: Hæng ud på hyggelige cafeer også med de små.

Selvom der ikke er deciderede børneattraktioner på programmet, så er de hippe bydele Sternschanze og Karolinenviertel, der i hurtige folkemunde går under navnet Schanzenviertel, et super hyggeligt sted bare at hænge ud. Også for små størrelser.

Det er et skønt kvarter med en afslappet stemning og med masser af små sjove butikker og hyggelige caféer. Her er graffiti og en usleben stemning. Hvor mor kan få sin café latte (f.eks. fra Kaffee Stark i Wohlwillstraße 18) og nyde den på en af de tre fine legepladser: Bauspielplatz in Schanzenviertel, Lindenpark og Baschu, der ligger som perler på en snor.  

Gode spisesteder og overnatning

Uden mad og drikke, duer helten ikke, og heldigvis er Hamborg et overflødighedshorn krydret med gastronomiske aftryk fra hele verden. Her er gode restauranter og spisesteder på stort set hvert gadehjørne, og man skal virkelig anstrenge sig meget, hvis man skal gå sulten i seng.

Quán dơ – det asiatiske køkken

Restaurant i Hamborg
Hamborg med Børn: Du kan sagtens finde lækre restauranter i Hamborg, som byder på skønne og børnevenlige menuer.

Er børnene glade for det asiatiske køkken, kan I med fordel lægge vejen forbi vietnamesiske quán dơ, der stikker ud, både med sin knasende friskhed på menukortet og sin adresse i det røde hus, der sender tankerne på fransk kolonistil i Vietnam.

Den hyggelige og uformelle restaurant byder på gadekøkken, når det er bedst – fra friske forårsruller, grøntsagswok til rammen-suppe og nudelretter. Alle retter er super friske og dertil billige. En ret koster typisk 7,50 Euros, mens enkelte sniger sig op på underkanten af 8 Euros. Stedet udmærker sig også ved sine friske smoothies, frugtdrinks og hjemmelavede limonade med lime, lychee eller passionsfrugt til stor begejstring for børnene.

quán dơ
Georgspl. 16
20099 Hamburg

www.quan-do.com

Hobenköök – kulinarisk spisested

Restaurant i Hamborg
Hos Hobenköök skifter menuen hver dag, men der er altid de friskeste råvarer i gryden.

Er i til nye oplevelser og ikke bare den klassiske pizza, så læg vejen forbi Hobenköök, der er et nyt kulinarisk spisested godt gemt i gamle lagerbygninger i Oberhafen i den nordlige del af Hafencity.

Det kræver lidt at finde herud, men belønningen kommer i det øjeblik, I træder indenfor i de rustikke haller. Her har Hobenköök nemlig skabt et spisested og en stemning bestående af restaurant, markedsplads og catering.

Her er både friske lækre kød- og inspirerende vegetarretter på menuen, der i øvrigt er så frisk, at det er lige før, man kan dufte mulden på tallerkenen. Atmosfæren er afslappet, og ungerne kan sagtens løbe omkring og kigge på de mange lækre varer, mens forældrene tager endnu et glas.

Hobenköök
Stockmeyerstraße 4
20457 Hamburg

www.hobenkoeoek.de

Appartello – lejlighedshotel

Hamborg med børn: Det er nemt og billigt at finde god overnatning i Hamborg.

Det er både nemt og billig at finde god overnatning i Hamborg. Men når man rejser med børn, gør det ikke noget, at værelserne er større eller sammenhængende. Og det er lige præcis, det man får ved overnatning  i lejlighedshotellet Appartello i den nordlige del af Hamborg.

Her er rolig, rart og afslappet. Og det tager ikke mange minutter i hotelreceptionen, før man fornemmer, at her er ’højt til loftet’, mens stemningen er meget lidt formel. Appartello er stedet, hvor børnene kan sagtens selv løbe i forvejen til morgenmaden, der serveres i kælderetagen, uden man som forældre skal være bange for, at de er for højrøstede eller forstyrrende. Alle børn er velkomne på hotellet. Og har man teenagebørn med på ferien, kan de også sagtens benytte fitnessrummet på egen hånd.

Det tager cirka 20 minutter med bus eller S-tog (U-bahn) at komme til centrum, til gengæld er her roligt om aftenen, når dagens oplevelser skal fordøjes. Derudover har Appartello den fordel, at det er placeret stort set som nabo til Hamborgs lufthavn, hvilket gør det nemt, hvis man besøger Hamborg i forbindelse med anden udenlandsrejse.

Vil man helst undgå den noget dyre lufthavnsparkering, kan man i stedet parkere sin bil i kælderen hos Appartello, hvor der bliver holdt godt øje med den. Regn med, at det koster omkring 8 Euro at parkere ved hotellet, når du ikke længere selv er hotelgæst.

Appartello
Sportallee 4
22335 Hamburg
www.appartello.de

Hamborg med børn: Det tager cirka 20 minutter med bus eller S-tog (U-bahn) at komme til centrum. Foto: Sven Jansen

Tekst af gæsteskribent Tina Krarup. Foto: Hamborg Marketing & privat billeder. Rejseblokken var inviteret af Hamborg Marketing.


Læs også: 14 tips til Berlin med børn

2 tanker om “Rejseblokkens store guide til familieferie i Hamborg

  1. Hamborg er sådan en smuk by, med mange gode muligheder for oplevelser – det er egentligt utroligt vi ikke kommer forbi ofetere, når det ligger så tæt på som det gør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *