Springeren

Springeren: Oplev en ubåd indefra i Aalborg

På museét Springeren – Maritimt oplevelsescenter i Aalborg kan du se en ægte ubåd indefra. Museet har nemlig ubåden Springeren stående. Den er 53,9 m lang, 4,7 m bred og har en dybde på 4,2 m. Det er altså en ordentlig krabat, som kan imponere de fleste.

Trang plads til besætningen

Besætningen på Springeren var på i alt 33 mand, og de både opholdte sig og sov i torpedorummet, som er det første rum, du kommer ind i. Museet har fjernet en del af køjerne for at give mere plads til besøgende, og når man står i torpedorummet er det svært at forestille sig, at der skulle være plads til 13 køjer, borde og bænke til 26 mand, for pladsen er allerede trang. Pladsen er også trang i de små gange, og man skal godt nok ikke være ret bred over måsen for at komme hurtigt gennem gangene.

Ubåden Springeren set indefra

Besætningen levede i en kuffert

Overalt i ubåden er der fyldt med instrumenter og udstyr, så det er tydeligt at se, at der ikke har været meget plads til de 26 mand, som ofte var afsted i ugevis. Og at ‘leve i en kuffert’ får pludselig en helt anden og mere nærværende betydning, for besætningen måtte bogstaveligt talt kun have én kuffert med, som stod rigget fast på en kuffert-reol.

Ubåden Springeren

Fin udsigt gennem periskopet

Når man så gennem periskopet, kunne man se Aalborg Havn. Det var ret imponerende. I det hele taget var Springeren en imponerende oplevelse – selvom det var en anelse varmt at opleve den indefra i 30 graders varme.

Springeren var en del af den danske flåde fra den 22. oktober 1964 til den 30. juni 1989. Den blev drevet af 2 dieselmotorer og et 100 tons batteri. I fredstid måtte den max dykke 100 m under havoverfladen. Ubåden var bevæbnet med 4 stævntorpedorør og forsynet med 4 ekstratorpedoer. Springeren var den sidste ubåd, der blev tegnet og bygget på Orlogsværftet på Holmen.

Maritimt oplevelsescenter i Aalborg

Masser af spændende oplevelser

Selvom ubåden Springeren absolut er museets hovedattraktion, så er der mange andre spændende oplevelser at hente på Maritimt oplevelsescenter. På en mindre varm dag ville der være fyldt med legende børn på legepladsen og historisk interessede ville suge viden til sig inde i museét, som er fyldt med maritime genstande og sejlskibs- og krigsmodeller fra 2. verdenskrig. Du kan også se den imponerende Aalborg Miniby eller sejle en båd i sejlsimulatoren ‘Styrehuset’.

Åbningstider & priser

2. januar – 30. april – alle dage kl. 10-16
1. maj – 30. juni –  alle dage kl. 10-17
1. juli – 31. juli  – alle dage kl. 10-20
1. august – 31. august –  alle dage kl. 10-17
1. september – 23. december – alle dage kl. 10-16
24. december – åbent kl. 10-13
25. – 26. december – lukket
27. -30. december – alle dage kl. 10-16
31. december – 1. januar – lukket

Pris for en voksen: 80 kroner
Pris for et barn 6 år – 14 år: 40 kroner

Her kan du læse meget mere om Springeren – Maritimt oplevelsescenter

Af Lone Holm. Kilde: Museet Springeren – Maritimt oplevelsescenter. Indgangsbilletten var sponsoreret af museet. 

Læs mere

Aalborg: Nordjyllands hovedstad er en moderne kulturby

Aalborg: 3 tips til Nordjyllandshovedstad for børn

 

 

2 tanker om “Springeren: Oplev en ubåd indefra i Aalborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *