Fiskerbastionen i Budapest

Ferie i Budapest: Smukt, billigt og varmt

En ferie i Budapest byder på lidt af hvert. Floden Donau deler Ungarns smukke hovedstad i bydelene Buda og Pest. Kort efter den store oversvømmelse, hvor vandstanden steg voldsomt, ramlede jeg ind i en hedebølge med langt over 30 grader. Det er meget i en storby, men jeg overlevede takket være mange caféstop med lækker limonade.

Jeg boede på et fantastisk firestjernet hotel: Belvedere Budapest Hotel. Værelserne er super, meget store og har både air con og køleskab. Desuden er der en tagterrasse med den flotteste udsigt over byen samt en lille, indendørs pool. Eneste ulempe er afstanden til centrum, der er nok et par kilometer til Kædebroen/Løvebroen/Széchényi Lánchíd (Kær bro har mange navne).

Der er både sporvogne og metro tæt på. Vær opmærksom på, at nærmeste station i mange rejsebøger hedder Moszkvatér, men har ændret navn til Széll Kálmán tér. En spytklat herfra ligger desuden det store shoppingcenter Mammut (to centre bygget sammen til ét).

Funicularen i Budapest
Funicularen kører dig op til den gamle bydel.

Masser af skønne seværdigheder

Hotellet ligger i Buda. Den mindste og mest bakkede del af Budapest (Pest er ca. dobbelt så stor som Buda). På Buda-siden finder du blandt andet kongepaladset med en fantastisk udsigt ud over Donau og byen. Her ligger også den gamle by med Matthias-kirken og ikke mindst Fiskerbastionen. Sidstnævnte er et must see! Det ligner en masse kæmpe sandslotte. Virkelig imponerende. Tag eventuelt borghøjens funiculare op – kabelbanen Budavári Sikló. Den ligger næsten for enden af Kædebroen.

Der er så fantastisk mange smukke bygninger i Budapest, men det 268 meter lange parlament ved Donau (bedst set fra Buda-siden) slår dem alle. Jeg vil påstå, at Taj Mahal i Indien har fået en hård konkurrent her.

Sporvogn 4 og 6 kører fra Buda over Donau til Pest. Du kan stå af på Margrethebroen (Margit-híd), og gå en tur på den bilfri ø Margitsziget. Det nåede jeg desværre ikke selv. På Pest siden kører sporvogn 2 videre langs Donau. En meget smuk tur.

En anden sjov ting er at prøve en kombineret bus- og bådtur. Med RiverRide – The Floating Bus – får du først en lille guidet sightseeing på land. Herefter bliver chaufføren skiftet ud med en kaptajn, og bussen kører ud i floden og sejler videre. Der er afgang fra det imponerende Hotel Four Seasons Hotel (Gresham Palota) ud for Kædebroen.

Du kan se denne hæk klippet efter bynavnet på din ferie i Budapest

På skovtur med tandhjulsbane, børnetog og stolelift

Hvis du også gerne vil ud at nyde naturen på din ferie i Budapest, kan du fint bruge en formiddag i skoven. Jeg gik det korte stykke fra hotellet til tandhjulsbanen, som ligger over for det høje, siloformede Hotel Budapest. Herfra kørte jeg til Széchenyi-hegy (482 m). Derfra gik turen videre med børnetoget til János-hegy (529 m). Toglinien blev anlagt sidst i 1940’erne af en kommunistisk spejderbevægelse.

De små børn i fine uniformer sælger og klipper billetter, samt fløjter ved afgang og gør honnør. Især en lille dreng gjorde stort indtryk på mig. Han var så fin med sit slips, som gik helt ned til knæene. For en god ordens skyld er der dog en voksen togfører.

Efter børnetoget fulgte en kort gåtur gennem skoven (op ad bakken og til venstre) til den 1 km lange stolelift-bane (Libegó), som bragte mig ned igen. Herfra ventede så en frisk gåtur i middagsheden tilbage mod hotellet. Alle tre transportformer er beskrevet i ‘Turen går til Budapest’.

Parlamentet i Budapest
Parlamentet i Budapest – en statelig bygning.

Billig wellness i flotte omgivelser

Ud over de mange seværdigheder i Budapest er der masser af muligheder for selvforkælelse. De mange spa-bade med vand fra varme kilder fristede ikke rigtig i sommervarmen (og det gjorde den varme gullasch-suppe heller ikke). Til gengæld er der et utal af steder, man kan få lavet manicure, pedicure og forskellige andre skønhedsbehandlinger. Nogle saloner ser ud til at stå intakte med interiør fra 1950’erne og 1960’erne. Andre er topmoderne.

På samme gade som hotellet (drej til højre og fortsæt til 27 Szilágyi Erzsébet fasor) ligger A-list Salon & Spa. Her kan du både blive klippet og få wellness i flotte omgivelser til meget lave priser. Jeg fik eksempelvis 1/2 times body scrub efterfulgt af en times massage for ca. 270 danske kroner. Jeg gik bare ind fra gaden, og fik en tid med det samme. Personalet er super venlige og gode til engelsk. HUSK kontanter, da man ikke kan betale med kreditkort.
God tur!

Læs også

Guide til dejlige dage i Budapest

Hold ferie i Østeuropa og få meget mere for pengene

10 gode grunde til at holde ferie i Warszawa

 Tekst & foto af Heidi Andersen, Aalborg

 

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *