panshanlong

4 måder at overnatte ved Den Kinesiske Mur

De fleste der rejser til Kina, vil se Den Kinesiske Mur, men mange når kun en dagstur til turistbussernes yndlingsstop Badaling. Jeg synes dog, at et af verdens mest imponerende bygningsværker fortjener lidt mere end det. Her er vores bedste tips til dejlige steder, hvor du kan overnatte ved Den Kinesiske Mur:

Vandrehjem ved Panshanlong

‘Er I sikre på, at det er her, I skal af?’ spurgte vores chauffør, da vi nåede frem til Great Wall Box. Indgangen til vandrehjemmet ligger midt på en landevej. Bygningen ligner mest af alt en gammel landejendom, hvilket den jo faktisk også er. Men hold nu op et afslappet og hyggeligt sted.

Når du går ned af den lille sti og gennem porten, åbner der sig en skøn lille indergård. Rundt om gården er de fleste rum omdannet til værelser. Der er et enkelt dobbeltværelse og et familierum. Resten er sovesale. Det fælles toilet ligger i den ene ende af gården. Men bare rolig. Det er ikke et primitivt kinesisk hul i jorden. Tværtimod. Det er et par skønne japanske toiletter med varme i sæderne. Her er den hyggelige indergård:

 

Vandrerhjem Kina

 

Great Wall Box har desuden et hyggelig fællesrum, hvor et par flinke piger tilbyder god hjemmelavet mad, the og kaffe samt masse af gode råd til vandreture i området og på muren. Aftensmad er inkluderet i værelses-sengeprisen. Morgenmaden vælger man selv, og betaler ekstra for, ud fra et beskedent med fint menukort.

Du kan ikke se Den Kinesiske Mur fra selve vandrehjemmet. Men når du træder ud på landevejen, ser du muren løbe gennem bjergene bag den lille landsby, der også ligger der. Du kan starte din vandring til den kinesiske mur direkte fra vandrehjemmet. Eller du kan finde et lokalt lift til den mere officielle indgang til Panshanlong ca. 3 km vest for byen.

Panshanlong er det smukkeste stræk af urestaureret kinesisk mur, jeg har set. For de, der gerne vil vandre rigtig langt, kan man herfra følge muren videre til de lidt mere kendte men også utrolig smukke murstykker ved Jinshanling og Simatai.

 

Panshalong murbrokker

 

Luksushuse ved Mutianyu

Synes du bedre om tilbagelænet luksus og ild i pejsen,  skal du tjekke mulighederne hos Schoolhouses ved Mutianyu. Schoolhouses er drevet af den amerikanske arkitekt Jim Spear og hans kinesiske kone Liang Tang. I samarbejde med en række private ejere har Jim gjort et fantastisk stykke arbejde for at opkøbe og restaurere en række gamle landsbyhuse.

Der er otte huse i forskellige størrelser til udlejning. Det mindste kan huse en lille familie, mens de store huser op til 10 overnattende voksne. Prise for en overnatning i husene er forholdsvis høj. Til gengæld er det også vanvittig lækkert. Flere af husene har vinduer med kik til bjergene og urestaurerede dele af den kinesiske mur. Dette er klart et af de mest gennemført lækre steder, vi har overnattet i Kina.

 

Kinesiske Mur

 

I samme område er det også muligt at overnatte på Schoolhouse-hotellet Brickyard Eco Retreat. Der overnattes i mere almindelige dobbeltværelser. Til gengæld er det her muligt at book spa- og yogaweekender. Brickyard har også en stribe cykler til udlejning.

Camping ved General Xu

Hvis du simpelthen ikke kan komme tæt nok på muren, så er camping din bedste mulighed. Mange steder kan du slå dit telt op direkte på den kinesiske mur, eller rykke ind og tilbringe natten i et gammelt vagttårn.

Hvis du googler hiking eller camping og Great Wall dukker der en række små arrangører op, som kan sende dig på campingture i bjergene nord for Beijing. Derefter er det bare at finde dem, der har et program der passer til dig. Sidste forår tog vi på campingtur med China Hiking. De gjorde det rigtig godt, så til foråret har vi booket endnu en tur med dem.

China Hiking bringer alt udstyr, rygsække, telte, soverposer, liggeunderlag, mad og vand. Du kan også medbringe eget udstyr, hvis du for eksempel gerne vil sove i din egen sovepose. De tilbyder ture, der passer til familier med mindre børn, men arrangerer også længerevarende camping med mere krævende vandreture.

 

Vandretur_Kinesisk_Mur

 

Sidste år var vi på en større familiecampingweekend. Bussen satte os af i en landsby nordvest for Beijing, hvor vi spiste frokost på et lille landsted. Derefter pakkede vi rygsække med alt, hvad vi havde brug for til vores overnatning i telt. Familier med store børn kravlede op at bjerget og gik derefter knap to timer på den kinesiske mur. Vi med mindre børn gik en times tid på en grussti og derefter op af bjerget på en mere fremkommelig bjergsti. Hele gruppen mødtes på samme teltplads.

Dette er ikke en luksustur. Maden er ok men ikke prangende. Toilettet finder du et sted ude i busken. Men pyt med det, for muren og naturen omkring den er storslået. For vores unger står dette klart som et af vores bedste Kinaeventyr. Og vi glæder os alle vildt til at komme af sted igen.

Bonus information

En lille del af den kinesiske mur bliver nu erklæret graffiti-ok-zone. Så hvis du drømmer om at mejsle dit navn ind i det gamle bygningsværk, kan du gøre det her uden at få ballade. Det er lidt sjovt at de kinesiske myndigheder vælger at starte dette initiativ, efter at et par kinesiske teenagere sidste forår blev hængt ud i verdenspressen, fordi de havde ridset deres navn ind i et gammelt egyptisk tempel.

Det er et vagttårn ved Mutianyu, hvor mange besøgende i forvejen har sat deres mærke, der nu åbnes op for flere skriblerier. Det gøres i et forsøg på at få besøgende til at holde op med at skrive på alle øvrige dele af muren.

Tekst og foto af Mette Lindgaard Seligmann, Tianjin, Kina

Læs mere om Kina og Asien

Tip til Kina: Besøg en Kong Fu skole

4 måder at overnatte ved Den Kinesiske Mur

Snapshots fra Den Kinesiske Mur

5 tips til at planlægge din Myanmar-rejse

Helt tæt på Myanmars elefanter

Tankevækkende togtur rundt om Yangon

Vidunderlig mad i Myanmar

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *