Yunnan ligger i det sydlige Kina på grænsen til Tibet, Myanmar, Laos og Vietnam. Det er en provins, der byder på storslåede naturoplevelser og et fascinerende mix af kinesiske minoriteter. Vi har haft mange dejlige ferieoplevelser i Kina, men ingen slår vores sommer i Yunnan. Det er et afslappet og farverigt sted, som jeg virkelig håber, vi kan komme tilbage til en dag.
Yunnan har længe været blandt backpackernes favoritter. Det betyder, at det er et af de nemmeste steder i Kina at rejse rundt på egen hånd, også selv om du ikke taler og forstår et ord kinesisk. Følg vores rute fra Kunming via Dali og Lijiang til Shangri La og få vores bedste tips til børnevenlige aktiviteter undervejs.
Giftige svampe, parkliv og danseshow
Kunming er Yunnans største by og provinshovedstad, men med sine bare fire millioner indbyggere efter kinesiske forhold jo næsten at regne som en provinsby. Vi fløj til Kunming, og eftersom vi kun havde en halv dag der og gerne ville have en afslappet start på ferien, var dette den eneste del af turen, hvor jeg havde arrangeret en guide.
Vi startede rundturen i Kunming med at spise frokost. Guiden ville gerne byde os på det bedste denne egn har at tilbyde, og tog hos derfor med til en gade, hvor samtlige restauranter serverede svampe i forskellige afskygninger. Da det gik op for min mand Bo, var han lige ved at gå i panik. Sidste år var en af vores gode venner nemlig meget tæt på at dø af svampeforgiftning, fordi hun uden at tænke over, at nogle svampe kan være giftige, havde købt en pakke tørrede svampe på en marked i Yunnan og prøvesmagt en lille flig af en. Det skal man ikke gøre!
Vores guide beroligede os og forsikrede os om, at restauranterne naturligvis behandlede svampene forsvarligt. Nervøse blev vi dog igen, da en af servitricerne begyndte at skælde ud på vores søn Viktor, fordi han blev ved med at røre rundt i hotpotgryden. Det var meget vigtigt, at alle svampene blev i suppen og blev kogt i mindst 8 minutter, for ellers kunne de jo være giftige… Det var med hjertebanken, at vi spiste vores hotpot, men den smagte skønt, og vi overlevede alle.
Med vores halve dag i Kunming nåede vi at besøge blomster- og fuglemarkedet samt den hyggelige Cuihu Park. Vi elsker kinesiske parker, der altid summer af glæde og liv. Cuihu var ingen undtagelse, her var folk, der dansede og spillede musik og spil, spiste snacks og luftede deres børnebørn. Vi nåede desuden at smage de berømte Yunnan nudler og tilbragte aftenen til et storslået og farverigt men dog også noget højrøstet danseshow af og om provinsens minoritetsgrupper.
Videre fra Kunming:
Fra Kunming skulle vi videre til Dali med nattoget. Den agent, der havde hjulpet mig med at booke en guide i Kunming, havde også hjulpet mig med at bestille togbilletter. Det var dejlig nemt, for guiden havde vores togbilletter med og satte os af på stationen.
Masser af kaffe og kage i Dali
Den gamle bydel i Dali er en af de mest afslappede byer, jeg har oplevet i Kina. En af den slags steder, hvor man bare har lyst til at falde ned i en stol med en kop kaffe mere og kikke på verden der myldrer forbi. Og det siger jeg på trods af, at det også er en populær kinesisk attraktion, og at gaderne derfor især om aftenen er fyldt med lokale turister.
Bortset fra en halvdagstur til Er Hai Lake for at se skarvfiskerne og prøve bai-minoritetens berømte Tree Course tea ceramoni sprang vi over alt sightseeing i Dali. Vi drak kaffe og spiste kage, spiste is og drak smoothies, fandt nye hyggelige cafeer, spiste god mad, købte blomster og tullede rundt i udkanten af den gamle bydel, hvor de færreste kinesiske turister finder hen.
Hvis du har brug for lidt mere aktivitet end os, vil jeg anbefale, at du opsøger cafeen Godfellas. De arrangerer klatreundervisning og ture samt vandre-, cykel- og kajakture. Og selv om du blot skulle være på udkik efter endnu en cafe, så er stedet også anbefalelsesværdigt, især når du rejser med børn. Mens du læner dig tilbage og nyder endnu en kop kaffe eller et krus øl, er dine børn nemlig underholdt af cafeens klatrevæg.
Videre fra Dali:
Fra Dali tog vi den lokale bus videre til Lijiang. Et lille turistkontor ved siden af vores hotel havde hjulpet os med at booke pladser på en luksusbus med aircon und alles. Den ville eftersigende stoppe lidt udenfor den gamle bydel, en mindre bil skulle samle os op og køre os til bussen. Det kiksede totalt. Måske sad enten den store bus eller den lille bil fast i trafikken, eller måske havde det lille turistkontor glemt vores billetreservation. Det finder vi aldrig ud af. Men pyt med det, for en ung fyr på kontoret stoppede os ind i hans private bil, kørte os til den lokale busstation og hjalp os med at købe billetter til en mindre fornem – men lige så velfungerende – bus. Så vi nåede frem til Lijiang præcis som planlagt.
På hesteryg i Lijiang
Lijiangs gamle bydel er fuld af charme og lokale turister. Du oplever den bedst ved at tulle rundt i de rolige gader i den sydøstlige del, hvor der primært ligger små hoteller og vandrehjem men ingen souvenirbutikker. Her finder turistmasserne ikke hen. Vi stoppede desuden ungerne på hver deres hest og fik på den måde også gået en tur rundt i den mere turistede del af byen. Men selv om byen både er hyggelig og flot, så var det dog naturen omkring Lijiang, der gav os de bedste oplevelser her.
En ung fyr på vores hotel hjalp os med at arrangere en tur udenfor byen, dels til en mindre landsby Baisha nord for Lijiang og dels en halvdagstur på hesteryg i skoven og bjergene omkring det buddhistiske tempel Yufeng Si. Det viste sig, at den arrangerede tur var med vores unge vens onkel, der lige havde købt ny bil. Han talte ikke et ord engelsk, men det var også ligegyldigt. Ruten var aftalt på forhånd og han hjalp os undervej med at finde et fint sted til frokost og med at aftale en fair pris for leje af heste.
Videre fra Lijiang:
I Lijiang spiste vi en aften burgere på N’s Kitchen på Maicao Chang, et lille torv i den gamle by. Restauranten kan hjælpe med at arrangere vandreture og leje cykler. Mens vi spiste, lykkedes det desuden tjeneren at arrangere vores videre transport fra Lijiang til Shangri La. Det foregik sådan, at en bil samlede os op på vores hotel og kørte til Tiger Leaping Gorge. Her blev vi mødt af en ny bil og ny chauffør, der først kørte os ind til Tiger Leaping Gorge 1. udsigtspunkt, og derefter retur og videre nord på til vores Hotel i Shangri La.
Hvis du rejser med større børn eller uden børn, vil jeg anbefale dig at planlægge en længere vandretur i Tiger Leaping Gorge eventuelt inklusiv overnatning. Mange agenter i Lijiang kan hjælpe dig med at arrangere. Du finder desuden flere muligheder, hvis du googler trekking og Tiger Leaping Gorge.
Jernheste og tibetanske landsbyer
Jeg er forelsket i Shangri La. Hvis det ikke var, fordi jeg også er forelsket i varme og sommer, så kunne jeg bo her. Den gamle by ligger i godt 3000 meters højde. Det gør det til et ualmindelig smukt sted. Til gengæld bliver det også køligt, især om natten, også om sommeren, så husk den uldne trøje til denne del af turen.
I Shangri La havde jeg fundet et rigtig godt tilbud på et helt nystartet boutique hotel Arro Khampa. Det viste sig at være et godt valg. Udover at det er et fint hotel med en god placering, så er det også drevet af en tibetaner med mange jern i ilden. Der bor mange tibetanere i området omkring Shangri La. Da vi spurgte til mulighederne for at besøge et tibetansk hjem, hjalp vores hotelmand os med at arrangere et besøg i en lille landsby.
Det gik senere op for os, at stort set alt personalet på hotellet kom fra denne landsby. Her fik vi udover et besøg i et privat hjem lov til at se landsbyens nyeste projekt: Opførelsen af et nyt hus i traditionel tibetansk stil, hvor de i fremtiden vil tilbyde homestays for skoleklasser og andre folk, der er interesserede i tibetansk kultur.
Malende receptionist
Vores nye hotelven inviterede os desuden ind for at se en malerskole, hvor man lærte unge tibetanere den gamle kunst at male farvefulde thankaer. En af eleverne fra skolen sad desuden af og til i hotellets reception og malede. Mine børn var total fascineret af ham og endte faktisk med at tilbringe flere timer af vores hoteltid med at sidde ved siden af ham og tegne og male.
I Shangri La er hovedattraktionerne de buddhistiske templer og klostre. Vi havde desuden en god dag på cykel rundt om Napa Hai Lake 7 km nord for byen. Vores guidebog anbefalede, at man lejede cykler i Shangri La og cykle ud og rundt om søen. Vi tænkte, at det nok var lidt langt for vores børn først at cykle ud til søen og derefter rundt om den. Vi betalte derfor en cykeludlejningsmand lidt ekstra for at fragte cyklerne ud til søen for os med bil.
Det viste sig også at være en fin beslutning. Der er nemlig en del steder rundt om søen, hvor lokale forsøger at opkræve penge for at besøgende kører på “deres” del af vejen. Vores chauffør og cykelbringer viste sig at blive i nærheden af os på hele vores cykeltur, og hjalp os uden om de pengeopkrævende lokale langs vejen.
Videre fra Shangri La
Shangri La har en mindre lufthavn. Vi fløj herfra til Beijing via en mellemlanding i Chongqing. Vores rundrejse var udelukkende i den nordlige del af Yunnan. Den sydlige del byder også på mange spændende oplevelser, blandt andet minoritetslandsbyer og de maleriske risterrasser, som mange forbinder med Kina.
Shangri La
Shangri La hed oprindelig Zhongdian på kinesisk eller Gyalthang på tibetansk. Men i 1998 forbød provinsens yderligere skovhugst i området. For at give indbyggerne en alternativ indtægtskilde søsatte man i stedet en række initiativer til at styrke turismen i området. Som følge heraf mente man, at Shangri La var et mere tillokkende navn.
Mere om Kina
4 seværdigheder: Fra bjerge til kæmpe Buddha
4 måder at overnatte ved Den Kinesiske Mur
Uforglemmeligt stop ved den gamle silkerute
Tekst og foto af Mette Lindgaard Seligmann, Tianjin, Kina