På knallert-eventyr i Myanmar

 

U Bein-broen en tidlig morgen
U Bein-broen en tidlig morgen.

 

Mandalay har ikke meget at byde på udover nogle pagoder og templer, men lige syd for ligger Amarapura – en af de 25 byer, der har været hovedstad i Burma alias Myanmar.

En aften jeg havde været oppe og se templet på Mandalay Hill kørte jeg hjem bag på en taxiknallert til hotellet og føreren spurgte, om jeg ville på en udflugt næste dag. Han kunne tilbyde en heldagsudflugt til Amarapura og omegn bag på knallerten for ca 120 kr. Et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til! På hans fine visitkort stod Transport services – som jeg senere finder ud af, består af ham og en lejet knallert.

Vi lagde ud næste morgen kl 7 i adstadigt tempo – turisten skulle jo nødig lide overlast og nåede til Amarapura en times tid senere. Først gik jeg over verdens nok ældste teaktræsbro – U Bein broen – 1200 meter lang og 200 år gammel. Et mylder af liv, lokale, insekter og turister i et væld.

1.000 munke i kø

Ved middagstid mente min guide, at jeg skulle se Mahagandayon klosteret, hvor der bor over 1.000 munke. De stiller sig op i en lang kø ved middagstid og afventer roligt, at det bliver deres tur til at få serveret frokost.

En både fascinerende oplevelser men også dybt kvalmende, da jeg står sammen med mange andre turister, der nysgerrige følger de mange munke og stirrer dem lige op i ansigtet. En oplevelse, jeg gerne ville have været foruden – også selv om jeg fik nogle flotte portrætter af de unge munke.

 

Bhudda i Sone Oo Pone Nya Shin Pagoden
Bhudda i Sone Oo Pone Nya Shin Pagoden.

 

Op på knallerten igen og af sted til Sagaing, også tidligere hovedstad. Nu kendt for den flotte Sone Oo Pone Nya Shin Pagode på toppen af en bakke med fantastisk udsigt over Ayeyarwady floden. Efter en god frokost ved floden blev jeg sat på en lille båd med andre turister og transporteret over til Inwa – endnu en tidligere hovedstad.

På anden side af floden blev vi mødt af mange hestevogne, der kunne bringe turister rundt til områdets seværdigheder. Måske lidt for turistet, men ganske praktisk, da der mest er grusveje. Jeg besøger blandt andet teaktræspagoden Bagaya Kyaung, det skæve tårn Nanmyin – der dog er lukket for bestigning samt det store og tomme Maha Aungmye Bonzan kloster.

Fantastisk foto-spot i Burma

Så gik turen tilbage til teaktræsbroen. Jeg havde hjemmefra set fantastisk flotte billeder af mennesker i silhuet på broen med solnedgangen som  baggrund, som jeg virkelig havde set frem til at kopiere. Min guide fik skaffet en båd med fører for $10, som jeg kunne styre rundt langs broen en times tid for at få de bedste motiver. Og det levede helt op til mine forventninger. Det var en helt unik fotooplevelse.

Inden turen går hjemad mod Mandalay bliver der lige tid til en kold øl ved floden i måneskær. Vel ankommet til Mandalay hjælper min gode guide mig også lige med at få købt et lokalt sim-kort til min telefon, så jeg lettere kan komme i kontakt med kæresten derhjemme. Alt i alt en gennemført god dag og endnu et bevis på den burmesiske venlighed, hjælpsomhed og at de stadig ikke er alt for skadet af turister.

Læs også

5 tips til at planlægge din Myanmar rejse

Anbefaling: Vidunderligt mad i Myanmar

Helt tæt på Myanmars elefanter

Tankevækkende togtur om Yangon

Tekst og foto af Lars Lykke, Aarhus

 

Myanmar

Myanmar

Myanmar

Myanmar

Mennesker på broen i Myanmar, det tidligere Burma

 

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *