Mad Bornholm

Se her: Gode spisesteder på Bornholm

En ferie på Bornholm er også en smagsoplevelse. Her er så mange gårdbutikker med lokalt producerede varer, røgerier med hjemmerøgede fisk og hyggelige restauranter og cafeer. Her er Rejseblokkens bud på gode spisesteder på Bornholm … og de knap så gode.

Her spiser du godt

Kadeau, Aakirkeby: Søsteren til den københavnske Michelin-restaurant – og selv indehaver af en Michelinstjerne – ligger på sydkysten ca. syv km. fra Aakirkeby og er et must, hvis du er et madøre. Sjældent har vi fået så præcise, overraskende og veltilberedte retter. Læg dertil perfekt tilpassede vine og en fantastisk most-menu til den kørende.

Restaurant Kadeau ligger i et gammelt ishus på stranden, så både udsigten og omgivelserne er helt perfekte til en romantisk middag. Regningen for to: 3550 kroner for velkomstbobler, 2 x otteretters menu, 1 x vinmenu og 1 x mostmenu. Plus kaffe og sødt. Det kan også gøres billigere: Den fireretters menu koster 600 kroner per mand.

Opdateret 2018: Prisen for en otteretters menu er 1.100 kr, en vinmenu dertil er 1.100 kr og en mostmenu 600 kr. Du kan også få en femretters menu for 800 kr, hertil koster vinmenuen 600 kr.


Le Port, Vang
: På Bornholms nordvestkyst har restaurant Le Port en af øens bedste beliggenheder, på toppen af en bakke helt ud til kysten. Maden serveres på terrassen, hvor gæsterne har fri udsigt over havet og solnedgangen. Meget traditionel mad uden de store overraskelser og en anelse underkrydret, men alligevel veltilberedt. Fisken havde fået en tand for meget, men kødet til hovedretten var supermørt og lækkert. Alt i alt et af de gode spisesteder på Bornholm.

Regningen for to: 925 kroner for 2 x tre-retters, 1 x Svanekeøl, 1 x Hyldeblomstbobler og 1 flaske vand uden brus. Ps. hvis du er meget sulten, bliver du ikke mæt af tre retter.

Opdateret 2018: En treretters menu koster nu 425 kr. pr. person.
Le Port

Mørbrad fra Le Port, en af de mange, gode spisesteder på Bornholm

Café Borsø, Svaneke: Lille café, der gemmer sig midt i Svanekes små gader. Enkel, hjemmelavet mad, som bare smager rigtig godt. Kortet er ikke vanvittigt stort, men der er forskellige sandwich, en salat og skiftende varme retter. Vi fik dagens suppe (tomat) med lækkert brød. Smagen sad i skabet, der var rigeligt af den og tilbehøret bestod af hjemmelavede croutoner og cremefraiche a part.

… Og så til røgerierne

Det gode er, at du for det første kan få hjemmerøgede fisk. Og at du for det andet kan få en billig frokost. Det dårlige er, at selve oplevelsen på de steder, vi spiste, simpelthen er for sølle. Nu skal jeg ikke sige, om det altid har været sådan, eller om det er generelt for samtlige af øens røgerier, men de to vi spiste på  – det gamle Røgeri i Allinge og Nexø gamle røgeri – var rene cafeteria:

For det første beder ekspedienten om nummeret på den ret, du vil have, som om du er i gang med at bestille pizza. De ved simpelthen ikke, hvad der gemmer sig bag numrene. For det andet bliver størstedelen af de ting på menukortet, der ikke er røgede, tilberedt i en frituregryde. (det gælder i øvrigt også Nordbornholms Røgeri i Allinge, som vi forlod efter et kig på menukortet og resultatet af de andre gæsters bestillinger.) For det tredje er maden klar, inden der er gået fem minutter.

Røgeriet er et af de spisesteder på Bornholm, du skal prøve

Hos Røgeriet i Allinge har jeg tidligere fået den klassiske Sol over Gudhjem. Smagte fint uden at være prangende. Ved seneste besøg bestilte jeg nummer 13 (fiskefilet med fritter og remoulade). Fik en papfisk, som er røget direkte fra fryseren og ned i en friture. Pynt: Et salatblad. Min kæreste fik røget ål på rugbrød. Ålen smagte hverken værre eller bedre end gennemsnittet, men anretningen kunne en syvårig have lavet pænere. Fisken dækkede ikke engang rugbrødet. Pynt: Et salatblad. Samlet pris incl. en fadøl og en sodavand: 226 kroner.

Nexø Gamle Røgeri gentog historien sig. Menukortet var stort set det samme friturehelvede, dog også et lille udvalg af lette retter fra røgeriet. Dem hoppede min kæreste i og bestilte krabbesalat i den tro, at det måske var en lækker specialitet. Hun fik en krabbesalat, der til forveksling lignede og smagte som dem, man køber hos Brugsens delikatesseafdeling. Dertil tørt, hvidt toastbrød. Pynt: Salatblad og tomat. Jeg bestilte de hjemmelavede laksefiskefrikadeller med rugbrød. De var lune og dejlige i konsistensen og smagte udmærket. Remouladen var desværre ikke hjemmelavet. Pynten: Salatblad og tomat.

Konklusion: Røgerierne er gode til at ryge fisk. De er tilsyneladende også gode til at lave fiskefrikadeller. Jamen, så hold jer dog til det! Lad være med at ødelægge det med mad, der serveres bedre på en motorvejscafé. Gør det, I er gode til, og hvis der SKAL være alternativer til dem, der ikke er til røg, så brug to minutter på at stege den (ferske) rødspætte i smør på en pande. Skær fritterne selv, lav en hjemmelavet remoulade. Gør det nu med kærlighed! Hvis I ikke kan det, så lad helt være!


B’s fiskeværksted
i Svaneke har vist fanget pointen. Måske er det med vilje, at de ikke kalder sig et røgeri, selv om de ryger alt selv. I hvert fald kan de også finde ud af at lave andre ting. Vi fik to stykker højt (højt!) belagt smørrebrød med hhv. røgede kartofler med smørstegt torsk og roastbeef. Anretningerne var smukke, og det smagte lækkert og hjemmelavet (!), omend de godt kan spare lidt på mayoen næste gang.

Skulle jeg sammenligne med de bedste smørrebrødskonger- og dronninger i København ville fiskeværkstedet måske nok blegne en smule, men på Bornholm er det den bedste frokostrestaurant, jeg har prøvet. Hermed anbefalet! (Ps. de har også en aftenmenu, der ser lækker ud, men den prøvede vi ikke)

Pris for to stykker giga-smørrebrød og to små fadøl: 268 kroner.

Til den søde tand

På havnen i Gudhjem kan du få lækker, lækker bornholmsk softice. Butikken er som taget ud i et Disney-eventyr og er skrigende pink, men lad endelig ikke det skræmme dig væk. Isen er møglækker.

I Svaneke kan du naturligvis få Svaneke-is. Det er hjemmelavet og rasende godt. Der er rigtig god smag i deres sorbet og vaniljeisen. Vaflen får topkarakter. En joker er noget, der hedder Kalas is i Sandvig. Vi nåede det ikke, men det skulle efter sigende været noget af øens allerbedste.

De Bornholmske specialiteter er selvfølgelig en attraktion i sig selv, lige fra øllet og bolcherne i Svaneke til gårdbutikkerne med lokal honning og røgede mandler. Find dem i turistguides – og hold øje med skiltene på din vej.

Tekst og foto af Rasmus Flindt Pedersen, Kbh. Hjemmeside: Flindtpedersen.com

2 tanker om “Se her: Gode spisesteder på Bornholm

  1. Kan kun sige at is fra Chris og Mario er noget bedre end den fra Svaneke…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *