Forfatter Morten Møller

5 hurtige til forfatter Morten Møller

Forfatter Morten Møller er vild med Afrika, som han har besøgt tre gange. Han rejser allerhelst med sin hustru, der lige som han lider af rejsefeber – en kronisk virus, der ligger i kroppen og med jævne mellemrum bryder ud. Den forsvinder ikke, blot fordi man får børn og rammerne for rejsen dermed ændrer sig.

Hvilket land føler du dig bedst tilpas i?

– Sydafrika! Jeg har besøgt landet tre gange, og hver gang bliver jeg imponeret over, hvor meget det har at byde på. Kultur, natur og en ekstremt fascinerende historie, som fortsat gennemsyrer hele samfundet. Den ene dag ser du The Big Five i de store nationalparker, den næste dyrker du Cage Diving med store hvidhajer eller ser på hvaler fra klipperne. Den tredje dag besøger du Apartheidmuseet i Johannesburg, og får en forståelse for, hvor meget vold og konflikt har præget Sydafrikas fortid. Hvis man kan få vendt den bekymrende stigning i omfanget af grov kriminalitet, er der nærmest uanede turistpotentialer i det land.

Hvad er dit bedste rejseråd?

– Tag dine unger med. Vi tog i år fire måneders orlov og rejste til Sydafrika, Thailand og Filippinerne med vores børn på 5 år og 2 år. Det foregår selvsagt ikke uden konflikter undervejs, men det er altså en gave at kunne tilbringe så meget tid sammen med sine børn og se dem udvikle sig til verdensborgere og ganske robuste globetrottere. Den store taler fortsat om Nelson Mandela. Den lille fortæller vennerne i børnehaven, at hvalhajerne i Filippinerne IKKE har skarpe tænder.

Hvad har du altid med på din rejse?

– Så vidt muligt: Min hustru. Vi har kendt hinanden i 17 år og har fra år 1 været hinandens rejsepartnere. Vi har haft månedlange ture til Sydamerika, Afrika, Australien og Asien, og jeg tror, det er en fælles passion, der holder livet ud. Det hedder jo også rejsefeber. Som en kronisk virus, der ligger i kroppen og med jævne mellemrum bryder ud. Den forsvinder ikke, blot fordi man får børn og rammerne for rejsen dermed ændrer sig.

Hvilken rejse er din værste?

– Jeg mindes desværre en 14 timer lang bustur i Andesbjergene i et mildest talt outdatet køretøj. Vores backpacks lå på taget i selskab med levende høns og andre spændende ting, og da vi mørbankede nåede endestationen og fik rygsækkene på, konstaterede jeg, at min var smurt ind i stærkt ildelugtende hønselort. Jeg konstaterede også, at denne stærkt ildelugtende hønselort nu havde spredt sig fra rygsækken til det meste af mit tøj. Og jeg konstaterede, at min rejsepartner havde store vanskeligheder ved at holde sit smørrede grin blot nogenlunde under kontrol. Det siger en del om rejsepartnerens øvrige kvaliteter, at vi fortsat har samme adresse.

Hvor drømmer du om at rejse hen lige nu?

– Kaukasus. I min nye bog følger jeg blandt andet mine hovedpersoner Ellen og Adam på deres bryllupsrejse i Kaukasus’ smukke bjerge i sommeren 1937. Jeg kunne rigtig godt tænke mig, her 80 år senere, at rejse i deres fodspor og opleve en del af verden, jeg aldrig tidligere har besøgt. I forbindelse med bogens research tog jeg for første gang til Moskva, og jeg har fået skærpet appetitten på at opleve flere af de tidligere regioner i Sovjetunionen.

 

Om Morten Møller

Morten Møller er historiker og forfatter. Han er aktuel med bogen ‘Ellen & Adam’ om hidtil ukendte skandinaviske skæbner i 30’ernes Moskva.

Morten Møller har tidligere udgivet meget roste biografier om de ledende modstandsfolk Mogens Fog og Børge Houmann og blev i 2009 nomineret til Weekendavisens Litteraturpris.

Han har desuden bidraget med en række artikler og analyser til både dagblade og tidsskrifter og holder løbende foredrag om sit forfatterskab.

Af Lone Holm. Foto: Robin Skjoldborg.

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *