Hus i Wagrain, Tyrol

Rejseblokkens guide til ferie i Tyrol

Har du nogensinde oplevet en Schuhplattler, spist en knödel eller vandret i Kitzbüheler Alpen? Her på Rejseblokken er vi begejstret for Østrig, og derfor har vi lavet denne guide til ferie i Tyrol. Men først til en ordforklaring:

Schuhplattler

Schuhplattler er en dans, som er flere 100 år gammel. I dag opføres den kun af mænd, men i de gode, gamle dage var det en pardans, hvor mændene kurtiserede kvinderne ved at opføre de mest spøjse dansetrin; blandt andet klap med hænderne på skosåler og knæ.


Schuhplattler
Schuhplattler er en machodans, hvor danserne hugger med økse, saver og gør sig til for kvinderne. Denne trup fra Wagrain er en af de bedste, og har vundet mange konkurrencer.

Knödel

Knödel er også en gammel sag. Det består af brødstykker, æg og mel æltet sammen og kogt i store kugler. Du kan få det som dessert eller som del af en hovedret, og alt efter kokkens formåen smager det himmelsk eller bare kedeligt. Vi er vilde med Knödel, især når der er æltet godt med bacon i. Og Kitzbüheler Alpen? Det er her, vi begynder turen.

Bo i en alpeby

Kitzbühel er en meget kendt skiby, men byen er mindst lige så charmerende i de tre andre årstider. Her er gamle huse med et overflod af blomster i altankasserne, hyggelige små knejper og restauranter og vældige, grønne bjerge som ramme om byen.

Du kan bruge byen som udgangspunkt for alle dine aktiviteter som golf, bjergvandring og mountainbiking, og du kan slentre en tur gennem byens middelalder-midte, som er bilfri.

Vi boede først i Brixen im Thale og derefter i Wagrain. Derfor kan vi af hele vores hjerte anbefale Hotel Hubertus i Brixen im Thale. Ja, i det hele taget et ophold i den lille, kønne by.

Hubertus er, som mange østrigske hoteller, familieejet og drevet. Og hvilken familie! En bror og en søster samt brorens kone og deres søde unger. De er alle med til at gøre hotellet levende og hyggeligt, og de bor sågar på hotellet, så man kan hilse på børnene under den lækre – hovedsaligt økologiske – morgenmad. Maden er skøn med skøn på, traditionel med et twist, og værelserne store.


Hotel Hubertus i Brixen er charmerende og fint. Og så ligger det jo heller ikke dårligt. Pris udenfor skisæsonen: 400 kr. pr. nat pr. person i et dobbeltværelse.
Hotel Hubertus i Brixen er charmerende og fint. Og så ligger det jo heller ikke dårligt. Pris udenfor skisæsonen: 400 kr. pr. nat pr. person i et dobbeltværelse.

Naturoplevelser omkring Brixen

To ting, der næsten bør være et must, når man er på disse kanter: En cykeltur – på mountainbikes for de sportstrænede og e-bikes for os andre. Vi lejede e-bikes sammen med Regina fra Brixentals turistbureau, og cyklede en solrig, varm dag langs Brixental Radweg. På grusveje og asfalt, langs brusende kilder og gennem bakkede dale for til sidst at hjule op ad et bjerg!

Aldrig har vi troet, at vi skulle være i stand til at cykle opad og opad uden at stå af cyklen og trække. Men ok, en e-bike hjælper virkelig godt på farten. Og så er det supersjovt at komme omkring på den måde: Vind i håret, naturens dufte og tid til virkelig at se det, man kører forbi i modsætning til en biltur.

Vores endestation var det hyggeligste gæstgiveri Alpengasthof Labalm oppe i alperne, hvor vi fik wienerschnitzler og knödeln til den store guldmedalje, mens vi beundrede udsigten og de søde ænder, der rendte rundt i en 100 procent øko-andegård. Cykelturen nedad var vildt sjov, men der kommer sindsyg meget fart på, så husk hjelmen. 50 km. blev det til den dag.


Målet for vores 'lille' cykeltur og så tyrolsk, at det næppe kan blive skønnere.
Målet for vores ‘lille’ cykeltur og så tyrolsk, at det næppe kan blive skønnere.

Vandreture i alpeland

Hiking i Kitzbüheler Alpen er det andet must-do. Der er mange ruter, som turistbureauet kan hjælpe med at sammensætte, så det passer til jeres dagsform. Og det er muligt at gå turene selv eller med guide. Jeg (Karen) havde en guide i hånden, og det var meget godt, for jeg tror ikke, at min selvdisciplin havde holdt til at gå turen alene. Læs om turen her: Betagende bjergvandring i alperne.

Et par dage efter var jeg igen på vandring denne gang med min søn. Dog meget mindre strabadserende. Denne gang var udgangspunktet landsbyen Wagrain, hvor vi tog den tre km. lange svævebane ‘Flying Mozart’ til skyerne og parken Grafenberg, som udover at byde på vandreruter også har fantastiske legemuligheder og aktiviteter for børn i 1.700 meters højde: Svævebaner, gynger, tømmerflåder, vandlegepladser, klatring og meget andet.

Dagsbillet for voksne: 19,80 euro. For børn: 9,90 euro. Og for hunde: Tre euro. Du må nemlig godt tage hunden med derop, i det hele taget synes det som om, at tyrolerne har deres (godt opdragne) hunde med overalt…

Når I kommer ned med svævebanen, kan I passende spise på AlmMonte, som har usædvanlig lækker mad. Vi fik henholdsvis tatar serveret i en delikat anretning med bl.a. vagtelæg og en gigantisk burger med hjemmelavede pommes frites, mmm. …


AlmMonte serverer deres lækre retter i fin stil, og sent om aftenen omdannes restauranten til en bar, hvor lokale og turister mødes.
AlmMonte serverer deres lækre retter i fin stil, og sent om aftenen omdannes restauranten til en bar, hvor lokale og turister mødes.

Vi fik også spist et par gange på vores ‘all inclusive’ hotel Wagrainerhof, som ligger lige midt i byen, og er ganske udmærket. En del af deres service var, at man måtte smøre solide madpakker til at tage med på udflugter i Tyrol.

Er i interesseret i at hike på bjergkæden Wilder Kaiser kan det anbefales at bo i byen Söll på Hotel Gänsleit. Det er et hyggeligt og charmerende familiehotel, hvor ejerne Steve og Rosi byder én velkommen, når man ankommer. Parret bor selv i en tilbygning til hotellet sammen med deres to sønner. Det gør hotellet meget familiært og hyggeligt, fordi man ikke bare bydes velkommen som turister eller kunder, men som gæster af huset.

I dette område kan det anbefales at kontakte guiden Rudi fra Hike and Bike Wilder Kaiser, hvis man gerne vil have en kyndig og hjælpsom guide med på sine vandreture. Han førte os op ad bjerget fra byen Scheffau til en lille restaurant Hinterschiessling Alm med den skønneste hjemmelavede brunch og den mest fantastiske udsigt. 


Tips til Østrig - morgenmad
Den lækreste hjemmelavede morgenmad på restaurant Hinterschiessling Alm.

Hvis man gerne vil lave noget aktivt sammen med sine børn, kan det anbefales at køre til aktivitetslandet Hexenwasser. Et aktivitetsland med mere end 60 forskellige sjove aktiviteter, hvor alle sanser kommer i brug. Vi brugte omkring 4 timer uden at have prøvet det hele. Som prikken over i’et kan man tage med gondolbanen Hohe Salve til alpen af samme navn i 1.829 meters højde.

Også legelandet Ellmi’s Zauberwelt er værd at nævne. Her kan man følge en rute rundt i den magiske skov med forskellige udfordringer og overraskelser for både store og små. Desuden kører man med den 42 år gamle kabelbane ’Hartkaiserbahn’ op til legelandet, men man skal skynde sig, for at prøve den, for den nedlægges til næste år.


Hotel Gänsleit View
Udsigt til bjergkæden Wilder Kaiser

Undskyld, at vi gentager os selv, men der er så mange skønne byer i dette område af Østrig. Blandt andre er Wagrain og nabobyen Kleinarl også de kønneste, mest tuttenuttede byer, som bør besøges og nydes. Det var i Kleinarl, at Karen og hendes søn var så heldige at blive inviteret til koncert med byens hornorkester samt danseopvisning i Schuhplattler.

Fire gange om året afholder byen disse muntre aftener, som er lige så etnisk interessante som indianernes pow wow. Sønnike mente, at det var det mest bizarre, han nogensinde havde oplevet, men vi smilede om kap som flækkede træsko hele aftenen – det var umuligt at lade være. Dejligt at mærke, hvordan tyrolerne holder deres kultur i hævd.

I det hele taget elsker vi Østrig, naturen og befolkningen er simpelthen så fantastiske, at man rejser beriget hjem, uanset hvor man tager hen i Østrig.


Vi gik en tur rundt om Jägersee udenfor Wagrain. Et nærmest magisk landskab, som ledte tankerne hen på Ringenes Herre.
Vi gik en tur rundt om Jägersee udenfor Wagrain. Et nærmest magisk landskab, som ledte tankerne hen på Ringenes Herre.

Af Karen Seneca og Lone Holm. Rejseblokken var inviteret af Wagrain Kleinarl Tourismus og TVB Kitzbüheler Alpen – Brixental. Samt The board of turism Wilder Kaiser (Ellmau-Giong-Scheffau-Söll), Skiwelt Marketing Department og Tirol Tourist Board.

Læs også

Østrig: Morgenmad – der er værd at gå efter

Tips til din sommerferie i Østrig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *