5 tips til at planlægge din Myanmar rejse

Mette Lindgaard Seligmann er uddannet i Int. Udviklingsstudier. Hun har været rejseleder og boet i bl.a. Kenya, USA og Kina. Rejseblokken er så heldig at have et samarbejde med hende i en periode, hvor hun deler ud af sin viden og oplevelser fra en række lande i Asien.

 

Flere og flere rejsebureauer tilbyder grupperejser eller individuelt planlagte rejser til Myanmar. Det forstår vi godt, for landet kan tilbyde en dejlig kombination af eventyr og badeferie. Det kan også lade sig gøre at rejse på egen hånd. Landet er dog knap så online som de fleste andre rejsemål. Forvent derfor at bruge lidt mere tid på planlægning. Her er vores 5 bedste tips til planlægning af en Myanmar rejse:

1. Kontakt flyselskaber og hoteller direkte

Du kan altid få rejseagenter – danske eller lokale – til at hjælpe dig med at booke din rejse. Nogle gange kan det godt betale sig, hvis de kan have særlige prisaftaler med hoteller og flyselskaber. Men er du typen, der kan lide at gøre det selv, kan det sagtens lade sig gøre, også i Myanmar.

Indenrigsfly kan endnu ikke bookes online, men du kan finde deres flyruter og tider på nettet, og flere flyselskaber tager imod booking på e-mail. Jeg bookede vores tre indenrigsflyvninger hos Air Myanmar via e-mail. Billetterne hentede jeg på deres kontor i Yangon på vores første dag i byen. Jeg betalte for billetterne kontant med US$ ved afhentning.

Flere og flere hoteller kommer med på de store online-bookingsider. Men bemærk, at det primært er de store dyre hoteller, og at antallet af muligheder er begrænsede. Jeg havde fået anbefalet Viewpoint Lodge ved Inle Lake. Det er godt nok også et af de dyre steder, som jeg kunne finde online. Men her så det ud til, at alt var optaget. Da jeg sendte dem en e-mail, havde de imidlertid masser af plads, og tilmed et billigere værelse end jeg havde fundet online. Også dette værelse betalte jeg kontant i US$ ved ankomst til hotellet.

 

Myanmar flod

 

2. Ha’ nye kontanter på lommen

Meget bliver betalt kontant ved ankomst i Myanmar. Den mest gængse valuta er amerikanske dollars. Jo længere nordpå du kommer i landet, jo mere almindelig bliver kinesiske Yuan. Og et voksende antal europæiske turister gør nu, at nogle steder også tager imod Euro.

Uanset valuta, så er det dog meget vigtigt, at der er tale om nye ikke-bukkede sedler. Da jeg betalte mine flybilletter, sad der en ung tysker ved skranken ved siden af. Han fik afvist flere af sine 100 dollarsedler, fordi de ikke var nye. Ikke så sjovt i et land, hvor der stadig er langt mellem hæveautomaterne.

Det sagt, så så vi dog også hæveautomater flere steder. I lufthavnen i Yangoon, ved vores hotel i Yangon, og flere steder ved Inle Lake så vi banker med automater, hvor der kan hæves lokal valuta med Visa eller Mastercard. På vores hotel i Yangon og i Bagan kunne vi også betale hotelregningen med kort (når telefonforbindelsen virkede). Ved standen så vi ingen muligheder for elektronisk betaling, men betalte alt kontant.

3. Vær forberedt på at bruge lidt flere penge

Vi boede på nogle rigtig dejlige hoteller i Myanmar. Når man tænker på, hvor fattigt landet i øvrigt er, så er det faktisk utroligt så lækre nogle hoteller og ressorts, landet kan tilbyde. Til gengæld må jeg også sige, at jeg aldrig før i mit liv har brugt så mange penge på hoteller.

En af grundene til, at vi brugte mange penge er nok, at jeg gerne ville have en plan og bookede alle fly og hoteller hjemmefra. Som sagt er det netop de dyre hoteller, der giver den mulighed. Hvis du kan være lidt mere laissez faire og planlægge, som du kommer frem, så er det helt sikkert muligt at finde billigere steder.

Jeg sparede selv lidt ved ikke at få booket vores transport fra Bagan til Inle hjemmefra. Jeg havde været i kontakt med en agent online. De gav os et tilbud på $355 for den 7-8 timers køretur i privat bil. Da bookingen krævede en bankoverførsel. fik jeg det simpelthen ikke gjort. Det var fint, for da jeg fandt en lokal agent i Yangon og bad om den samme biltur, fik jeg den for $240. Og jeg tror faktisk, vi kunne havde fået den endnu billigere, hvis vi havde ventet med at booke til Bagan. Her spurgte stort set alle lokale, vi kom i kontakt med, om vi havde brug for hjælp med at arrangere vores videre transport.

 

landsby Myanmar

 

4. Find en alternativ guidebog

Dette er ikke en hetz mod Lonely Planet! Jeg er også vild med Lonely Planet og har adskillige af deres rejsebøger. Men der findes altså også alternativer. Når jeg føler trang til at skrive det her, så er det fordi, alle – og jeg mener virkelig alle! – rejsende du møder i Myanmar ,har en Lonely Planet under armen. Og selv om det er en fin guidebog, så bliver det altså også lidt trivielt i længden, når vi alle trasker rundt til de samme templer, de samme restauranter og leder efter den samme massør i Inle, fordi den er anbefalet i Lonely.

Skulle jeg få mulighed for at rejse til Myanmar igen, vil jeg bruge lidt tid på at afsøge markedet for alternative guidebøger. Den Lonely Planet, der sælges lige nu, er i øvrigt også fra 2011. Eftersom det er et land i rivende udvikling, kunne det være fint med en guidebog af nyere dato.

Læs også: Helt tæt på Myanmas elefanter og På knallerteventyr i Burma-Mynamar.

 

Templer som dette er noget af det, du vil opleve på din Myanmar rejse

 

5. Husk visum

Danskere skal have visum for at rejse ind i Myanmar. Landet arbejder på at kunne tilbyde onlineansøgning, men da vi rejste januar 2014, var det endnu ikke klar til brug. Myanmar har ingen ambassade i Danmark. Det danske udenrigsministerium arbejder dog på at åbne en ambassade i år.

Visum skal søges via ambassaden i London. Find mere information om visum til Myanmar på Myanmars officielle visumhjemmeside Myanmarevisa.gov.mm eller Visumformular.dk.

Og til sidst: Hvis du har gode råd til planlægning af en Myanmar rejse, så del dem endelig med os andre. Skriv en kommentar til dette blogindlæg. Gode guidebøger, særlig gode agenter eller andre tips og tricks? Landet udvikler sig i lynhurtigt nu, så det er altid godt at høre sidste nyt fra folk, der lige har været der!

Myanmar vs. Burma

De fleste kender Myanmar som Burma, et navn, der stammer fra landets historie som britisk koloni.

I 1989 ændrede landets militærjunta navnet til Myanmar. FN har anerkendt det, men nogle lande (fx USA) bruger stadig navnet Burma, måske som en indirekte afstandstagen til landets militærstyre.

Lonely Planet citerer politikeren Aung San Suu Kyi for at foretrække Burma, fordi Myanmar er valgt af regimet. Jeg har dog også hørt et modsat argument: Landet består af mere end 100 etniske grupper, kun 60% er burmanere.

Myanmar kan derfor være en bedre fællesbetegnelse for landets befolkning.

Tekst og foto af Mette Lindgaard Seligmann

2 tanker om “5 tips til at planlægge din Myanmar rejse

  1. Hej.
    Tak for de gode råd.
    Jeg vil høre om det er din vurdering, at det er trygt og rejse alene i landet. Eller er der særlige forholdsregler.
    Jeg er en voksen kvinde på 50 der har rejst alene i Thailand og dominikanske republik.
    Kh Anja

  2. Hej Mette
    Tak for en fin beskrivelse og gode tip i dit indlæg.
    Jeg er nysgerrig på om du har nogle gode råd til at rejse med barn på 3 år i Burma. Vi har planer om at være afsted i 3 uger. Hilsen Laura

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *