Rejseblokken anbefaler 10 gratis oplevelser i Nordjylland

Der venter masser af skønne og gratis oplevelser i Nordjylland, som du og din familie kan fornøje jer med i ferien. Jeg kommer selv fra Nordjylland og elsker den smukke og vilde nordjyske natur. Jeg har lavet en personlig guide til dig med 10 gratis oplevelser i Nordjylland.

Rubjerg Knude

Jeg vil starte med at anbefale at tage en tur til Rubjerg Knude. Det er virkelig en sjov oplevelse at gå en tur i vandreklitten tæt ved Lønstrup, og så er det til og med også et smukt syn, der møder én. I 2019 blev fyret flyttet 70 meter ind i landet, så det ikke styrtede i havet. Jeg vil anbefale, at I tager noget at drikke med, for sandet kan sagtens fyge rundt – og man bliver tørstig af gåturen.

Hvis man gerne vil have en oplevelsestur, så kan man for 40 kroner pr. voksen og 20 kroner pr. barn under 12 år tage turen ud til fyret i en traktor. På turen kører du igennem plantagen og kan se mange får og lam, mens det går op og ned. Det er en sjov oplevelse – især for børn og barnlige sjæle.


Læs også: Guide: 6 ting du SKAL se på Bornholm


Bunkermuseet i Hirtshals

I Hirtshals finder du Bunkermuseet. Her kan du få et indblik i, hvordan de tyske soldater levede under 2. Verdenskrig. Museet er enestående, da der er udgravet 54 bunkere af de i alt 70. Og du kan også finde mange kanon-, morter- og maskingeværstillinger i udstillingen. Jeg har desværre ikke selv besøgt museet, men har skrevet den på min bucket liste. Det er gratis at gå rundt på egen hånd, men hvis I vil have en guidet tur, så koster det 50 kroner per voksen. Børn og unge under 18 år er gratis. Her kan du læse mere om åbningstider på Vendsyssel Historiske Museum

Byvandring i Lønstrup

Lønstrup er en skøn by – og måske mest kendt for byens badehotel og mange fine gallerier – og så førnævnte Rubjerg Knude Fyr. I sommer kørte jeg et smut gennem byen, som er meget velbesøgt. Her kan du eftersigende opleve én af egnens bedste historiefortællere, Allan Normann Sørensen, der fortæller levende om byen, strandinger, sandflugt og rigmandsvillaerne på bakketoppen. Det er gratis at deltage, og finder sted på udvalgte torsdage. Her kan du se datoer og mødested

Tornby Gl. Købmandsgaard

I Tornby Gl. Købmandsgaard kan du købe egnens specialiteter og få et fint indblik i. hvordan man handlede i gamle dage. Jeg kan ærlig talt ikke huske om, jeg har besøgt købmandsgaarden, men synes det er sådan en fin lille oplevelse, at jeg alligevel vil nævne den. Købmandsgaarden er en 200 år gammel skudehandelsgård med inventar fra 1860. I laden kan du finde en udstilling om skudehandel. Der er fri entré og du kan nyde medbragt mad i det fri. Her kan du læse mere om åbningstider

Grenen

Gratis oplevelser i Nordjylland
Gratis oplevelser i Nordjylland: Det er et imponerende syn, der møder dig på Grenen. Foto: Turist Nord

Et besøg på toppen af Danmark er næsten et must i hvert fald én gang i dit liv. Det er en smuk gåtur ud til toppen af Danmark, hvor Skagerak og Kattegat mødes. Jeg har været på Grenen et utal af gange – og bliver aldrig træt af den smukke og vilde natur. Du kan efterhånden ofte se sæler på stranden, men husk at vise dyrene respekt.

Jeg vil anbefale, at du går turen derud – og du kan jo passende gøre brug af Grenensporet, hvor du via et kort bliver guidet til forskellige sights bl.a. digteren Holger Drachmanns gravsted. Du finder hans gravsted i klitten syd for Grenens spids. Portalen til gravkammeret er lavet af kobber og er tegnet af vennen og maleren P.S. Krøyer.

Hvis du ikke har lyst til at gå, kan du også tage Sandormen fra P-pladsen. Sæsonen går typisk fra april til oktober. Men hold øje med åbningstider og priser på Sandormen.

Husk: Det er ikke tilladt at bade i havet – heller ikke selvom vandet ser ganske fredeligt ud. Der er masser af ‘hestehuller’ og understrømmen er stærk.

Den tilsandede kirke & Råbjerg Mile

Nu tænker du måske – er der virkelig ikke andet end sand i Nordjylland. Jo, der er masser af spændende oplevelser, som ikke involverer sand. Men jeg synes altså, at du også skal have fornøjelsen af en tur i Danmarks største vandreklit. Det er bare et vildt og smukt syn. Og så er det faktisk heller ikke helt ufarligt, for du kan støde på kviksand. Og så kan det anbefales at tage et smut forbi Den tilsandede kirke, som ligger omkring 4 kilometer syd for Skagen. Kirken er fredet.

Aalborg Havnebad og Vestre Fjordpark

Jeg vil anbefale en tur i Vestre Fjordpark i Aalborg. Det er et 165.000 m2 stort rekreativt område, hvor du kan bade og slappe af. Da jeg besøgte Vestre Fjordpark var det virkelig en god oplevelse i det lune sommervejr. Der er toiletter, en kiosk og brusere med kold vand, hvor du kan skylle saltvandet af.

Du kan også smutte en tur i Aalborg Havnebad, som ligger ved havnefronten midt i byen. Jeg har ikke selv haft fornøjelsen af en tur i vandet der, men vil alligevel give dig muligheden. Der er et børnebassin og et legebassin, der har en dybde på henholdsvis 70 og 90 cm og er med fast bund. I åbningstiden er stedet bemandet med livreddere.

Bolcheriet i Løkken

Gratis oplevelser i Nordjylland
Du kan se, hvordan man laver bolcher ved Bolcheriet. Modelfoto fra Pixabay

Hos Bolcheriet i Løkken kan du se, hvordan et bolche bliver lavet fra start til slut af de professionelle bolchekogere. Jeg har ikke besøgt Bolcheriet i Løkken, men jeg har besøgt dem i Svaneke på Bornholm. Og det er virkelig interessant at se, hvordan de fine bolcher bliver til – især for slikmunde som mig. I øvrigt så har Bolcheriet specialiseret sig i logobolcher og er lige nu indehaver af Danmarksrekorden med hele 21 bogstaver på et bolche. Bolcheriet ligger både i Løkken, Skagen og Svaneke. Her kan du læse mere om Bolcheriet.

Læsø Salt

Kilde: laesoesalt.com

Læsø Salt produceres som i gamle dage, og så kan du helt gratis få et foredrag om hvordan, når saltsyderen fortæller om sit fag og om saltets historie. Jeg har desværre ikke selv haft fornøjelsen af at besøge Læsø Salt, men det står helt sikkert på min bucket liste, for jeg elsker Læsø Salt, som smager vidunderligt. Du kan allerede få en lille forsmag på, hvad der venter, hvis du ser videoen ovenfor. Her kan du læse mere om Læse Salt.


Læs også: Det skal du se, opleve og spise på Læsø


Solnedgang

Er du taget en tur til Nordjylland, så må du endelig ikke snyde dig selv for én af de smukke solnedgange. Der er flere steder, hvor du virkelig får en rigtig fin oplevelse – og helt sikkert Instagram-venlige billeder. Jeg kan anbefale dig at tage en tur til Blokhus – både om dagen, hvor du kan tage en skøn dukkert i Vesterhavet – og så blive til solen går ned i bølgerne.

Hvis du er i Skagen, så bør du tage til Gammel Skagen og se solen gå ned. Det er virkelig også en fin oplevelse i den smukke gamle by, hvor traditionen er at klappe, når de sidste stråler rammer vandet.

Foto: Turist Nord, Pixabay & Lone Holm. Guiden opdateres jævnlig


Læs også: Rejseblokken anbefaler 10 gratis oplevelser i København

2 tanker om “Rejseblokken anbefaler 10 gratis oplevelser i Nordjylland

  1. Tak for dine spændende indlæg og altid lækkert med inspiration. Du skulle prøve at tage et smut til cold hawaii og se thys stolthed Vorupør og Kitmøller.

    Hilsen Boe

    1. Mange tak for tips. Jeg har faktisk aldrig besøgt Klitmøller, men har hørt meget godt om stedet. Så det vil jeg skrive mig bag øret 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *