Rejseguide til kyoto - udsigt

Rejseguide til Kyoto med børn

Kyoto er en af Japans absolutte topattraktioner. Kejserbyen har mere end 1600 buddhistiske templer og 270 shinto-helligdomme. Den gamle bydel er desuden kendt for sine gamle tehuse og de mystiske men fascinerende geishaer. Det er da også et absolut must på enhver Japanrundrejse.

Når man rejser med børn, er dagevis pakket med sightseeing af ellers nok så fascinerende templer imidlertid ikke altid et hit. Det kan derfor være fornuftigt at have et par alternative attraktioner i baghånden til de dage, hvor ungerne har fået nok af templer. Her får I vores tips til en rejseguide til Kyoto med børnevenlige alternativer.

Nattergalegulve i Shoguns borg

Nijō-jō er en gammel Shogun-borg midt i Kyoto, smukt opført i cyprestræ i det 16-århundrede. Det virkelig fascinerende ved borgen er det fugle-kvidrende gulve. I den inderste del af borgen er de smukke trægulve konstrueret på en helt særlige måde, så de kvidrer, når man går på dem. Ja selv når man lister rundt på sine strømpefødder og forsøger at være musestille, kan man høre gulvenes karakteristiske lyd.

De kvidrende gulve er lavet som en sikring mod uventede overraskelsesangreb udefra. Vores 7-årige Viktor blev total fascineret af det fantastiske gulv, da han opdagede, at det ikke bare er et gammelt gulv, der knirker, nej det kvidrer virkelig som en fugl. Sjældent har jeg set min søn liste sig så stilfærdigt og listigt af sted på sine strømpesokker.

Husk undervejs at fortælle børnene lidt om om Shogun, der var betegnelsen for Japans magtfulde generaler, der havde store hære, som bestod af rigtige samuraier, der kæmpede med svær og bue og pil. Samt ikke mindst om Shoguns hemmelighedsfulde ninjaer, der var specialtrænet i snigmord og bagholdsangreb. Det er et spændende univers, der nok kan fange de fleste børns interesse.

Bambusskov, aber og en lille togtur

I udkanten af Kyoto ligger den lille forstad Arashiyam. Vi tog toget derud, for at børnene skulle opleve bambusskoven. Hvis man tror, bambus er den lille busk, der står rundt omkring i de danske haver, bliver man både overrasket og fascineret, når man ser Asiens kæmpebambus.

I Arashiyam kan man komme tæt på disse kæmpe bambus-stammer i byens bambuslund. Når man kommer med børn, skal man dog være opmærksom på, at bambuslunden – som de fleste andre japanske parker i øvrigt – er et fint velfriseret sted med afmærkede gangstier.

Der er derfor ikke så meget plads til, at ungerne løber frit mellem de ellers smukke bambusser. Når området alligevel er en familieudflugt værd, er det fordi, byen og skovende omkring den byder på mange små dejlig og børnevenlige aktiviteter.

 

Rejseguide til Kyoto: Bambusskoven
Bambus er en anelse større end herhjemme.

 

Tag Japan Rail’s Sagano Linie til Arashiyam og stå af på stationen Sago Arashiyam. Herfra afgår de gamle veterantog, der tager en 7 km utrolig naturskønne rute langs Huzo-floden. Togturen kan også kombineres med en flodtur på Huzogava. Du kan således vælge at tage veterantoget ud og en båd retur, eller du kan vælge at tage toget frem tilbage på den samme rute.

Tilbage i Arashiyam kan I krydse Togetsukyo broen for at besøge aberne på Arashiyama-bjerget. Der findes også masser af hyggelige cafeer i krydset ved broen, hvor det er muligt at holde is og kaffestop eller spise en god frokost.

Rejser I med større børn, vil en cykeltur i området i øvrigt være en fin mulighed. Cykler kan lejes ved togstationen. Med cyklerne bliver det således lettere at komme ud til nogle af de for børnene måske mere fascinerende templer, der ligger lidt væk fra floden og stationen, for eksempel Adashino Nenbutsuji og Otagi Nenbutsuji-templerne, der begge har hundredvis af små fine stenstatuer opsat til ære for afdøde sjæle.

Overnat i et traditionelt japansk hus

Børnenes yndlingsoplevelse blev i Kyoto nok i virkelighed det lille hus, hvor vi overnattede. I Gion – Kyotos gamle bydel – have jeg nemlig fundet et traditionelt gammelt japansk byhus. Det er måske den mest børne- og familievenlige form for overnatning, vi nogen sinde har prøvet, og skal nævnes i en rejseguide til Kyoto!

Ungerne elskede det, og her foregår alt da også i børnehøjde, både når hele familien sidder på gulvet i stuen og spiser, og når hele familien ligger på en lang række og sover på madrasser på gulvet.

Når man rejser som familien, så er den store fordel ved huse som disse jo i øvrigt, at man kan sætte sig i stuen om aftenen med en flaske vin eller en kop te og en bog, mens ungerne sover sødt i soveværelset. Man kan desuden i eget køkken lave morgenmad, når børnene står op. Endelig giver den dejlige japanske badekultur gode muligheder for at stoppe alle ungerne i et dejlig lunt badekar.

Jeg fandt vores lille vidunderlige byhus på agoda.com. Og ja, det er betydelige dyre at bo i de små huse end på et traditionel hotel, men det giver også nogle andre muligheder, når man rejser med børn. Desuden kan det i Kyoto blive en stor del af familiens oplevelsen, samt en mulighed for at bo lige i hjertet af den gamle bydel.

Børnevenligt tempel

For at finder andre lignende overnatningsmuligheder er det en god ide at afgrænse sin søgning på de store hotelsøgemaskiner til visning af Ryokan, guesthouse eller bed and breakfast. Bemærk dog også, at denne type overnatning kræver, at man reserverer i god tid.

Afslutningsvis vil jeg tilføjes, at I naturligvis ikke skal tage til Kyoto uden at besøge nogle af byen mange vidunderlige templer. Men lad være med at pakke dagene til med det ene tempel efter det andet. Beslut jer for nogle enkelte.

Jeg synes, Kiyomizu-dera er en af de mere børnevenlige templer. Dels er der fra selve templet en fin udsigt ud over Kyoto. Dels giver turen til templet en dejlig tur gennem Kion’s gamle handelsgader, hvor de heldige også får mulighed for at se en geisha. Turen til templet kan være lidt stejl for de mindste fødder. Skulle energien svigte er det faktisk muligt at betale sig fra en del af turen frem eller tilbage i en gammeldags rickshaw.

Af Mette Lindgaard Seligmann

Læs også

Mette har også skrevet disse indlæg om Japan:

Min orange drøm i Kyoto

Tosset med tun i Tokyo

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *