Tag børnene med til Borneos hjerte

Orangutanger, dværgelefanter, næsehornsfugle og krokodiller. Lyder det som en tur i Zoo? Det er det ikke, det er en flodsafari på Kinabatangan gennem den gamle regnskov også kendt som Borneos hjerte. Vi tog vores børn med til Borneo, fordi vi ville vise dem orangutangerne. Men på vores 3 dages tur ned af Kinabatangan i den malaysiske stat Sabah fik vi så meget mere.

Her får du et par røverhistorier fra vores flodtur samt vores gode råd til at rejse med mindre børn i denne del af verden.

Redningsveste i børnestørrelse

Når vi rejser i Sydøstasien, har vi altid vores egne redningsveste med til børnene. Rigtig meget transport foregår på vandet enten i langbåde, speedbåde og små færger. Og det er fantastisk. Vores børn elsker at sejle. Alle disse mange både er også udstyret med redningsvest, men i 9 ud af 10 tilfælde kun i voksenstørrelse. Så er det godt at have sine egne til børnene.

Ja, redningsvestene fylder en del i bagagen. Til gengæld vejer de ingenting. Og faktisk har vores børn også flere gange været glade for deres redningsvest, når vi bare har holdt badeferie. For hvis man gerne vil tilbringe mange timer med at snorkle efter fisk og muslinger, så er redningsvesten noget mere tryg end et par badevinger, når man er en forholdsvis nylært svømmer.

Topshop Kuching, foto til artikel om Borneos hjerte

Husk forholdsregler

Desværre er Borneos jungle et af de steder, hvor der stadig kan være en risiko for malaria. Man bør derfor tage sine forholdsregler, især når man rejser med børn. Efter mine erfaringer er malariamedicinen Malerone det bedste forebyggende valg. Ulempen ved det mærke er, at det er meget dyrt. Men faktisk udløb Malarones patent sidste år, og dit lokale apotek bør derfor kunne tilbyde dig et lidt billigere alternativ.

Der findes særlige små Malerone-tabletter til børn. Du skal dog også være opmærksom på, at det kan være vanskeligt at dosere malariamedicin til små børn under 11 kg, samt at Malerone i øvrigt ikke anbefales til kvinder, der er gravide eller ammer.

Heldigvis er alle hoteller i områder med malaria også udstyret med myggenet. Trods varmen er det på med de lange bukser, strømper og langærmede t-shirt sidst på eftermiddagen. Og husk myggespray.

Langt fra lægehjælp

I øvrigt bør du være klar over, at der på en flere dages tur ind i Borneos jungle kan være langt til ordentlig lægehjælp. På anden dagen af vores flodsafari fald vores datter Olivia, og lavede et ordentlig hak i sin hage. I Danmark var vi straks taget på skadestuen for at få limet det gabende sår. Men når man sidder på et lille hotel ved Kinabatangafloden, er det knap så nemt.

Med hjælp fra Goudas nødtelefon lykkes det at finde frem til en lille jungleklinik. Gouda understregede dog, at de ingen erfaring havde med lægehjælp i dette område, og derfor ikke anede, hvad vi kunne forvente. Min mand tog vores datter derind. Og heldigvis satte lægen bare noget plaster på, og synes i øvrigt, at vi var totalt pylrede, fordi vores datter jo hverken var ved at forbløde eller besvime.

For som min mand sagde, så kunne han allerede i venteværelset se, at han under alle omstændigheder aldrig ville have ladet vores datter blive syet i hagen på denne klinik. Vi lærte på den tur, at det kan være en ganske god ide at medbringe sit eget sommerfugleplaster, når man rejser med børn.

Flodsafari kræver mere tålmodighed

Borneo er et paradis for dyreelskere i alle aldre. Det var derfor vi rejste dertil med vores børn. Vi ville gerne vise dem nogle af verdens vilde dyr, der hvor de hører til, og ikke bare i endnu en zoologisk have. Og både børn og voksne fik virkelig nogle fantastiske natur- og dyreoplevelser med hjem. Men hvis du vil give din familie denne oplevelse, bør du også forberede dine børn på, at dyrespotting i den rigtig vilde natur kræver tålmodighed.

De fleste børn – i hvert fald mine – er vant til at se vilde dyr i zoo, hvor de forholder sig forholdsvis roligt på begrænset plads og i øvrigt altid er hjemme, når man kommer. Når man tager på flodsafari sidder dyrene ikke altid og venter på, at man sejler forbi. Der er derfor ingen dyregaranti, og ofte kan du sejle noget tid, inden I spotter det, I er kommet for at se.

Men bare rolig, der er masser af dyr og masser af oplevelser. Og du bør her rejse med en guide og naturvejleder, der naturligvis har en ide om, hvor det er muligt at finde de vilde dyr. Når man er på en flere dages flodsafari kan det dog også være fedt for ungerne at komme ud af bådene af og til for selv at gå på opdagelse i den enorme jungle.

Vores søn Viktor fik klart sin absolut bedste og vildeste dyreoplevelser på en natsafari, hvor vi sammen med en guide og vores lommelygter gik en lille aftentur i den mørke jungle for at høre de mange dyrelyde og med vores lygter spottede sovende fugle mellem bladene og kæmpe edderkopper på træerne.

Bonusinfo: Dværgelefanter

Vidste du, at Borneo har sin egen elefant? De fleste ved, at der findes afrikanske elefanter og asiatiske elefanter, men har måske aldrig hørt, at der findes en 3. art, nemlig Borneos pygmæelefant eller dværgelefanterne, som de også kaldes.

De voksne elefanter bliver ikke højere end 2,5 meter. Man skal dog også have lidt held for at finde dem, når man rejser i Borneos hjerte. På en flodsafari på Kinabatangan kan det lade sig gøre, men der er kun ca. 1.000 af disse små vilde elefanter tilbage i området.

Info

Borneo er verdens 3. største ø. Den sydlige del af Borneo tilhører Indonesien. I den nordlige del finder du det lille sultandømme Brunei samt de malaysiske stater Sarawak og Sabah. Eftersom både Sarawak og Sabah er selvstyrende, skal du igennem paskontrol, når du rejser ind og ud af de to stater.

Læs mere om Borneo

Kuching er Borneos madparadis

5 fede oplevelser på Borneo

Tæt på Borneos orangutanger

Tekst og foto af Mette Lindgaard Seligmann

3 tanker om “Tag børnene med til Borneos hjerte

  1. Kære Mette,
    Vi er en lille familie på 2 voksne og 1 barn.
    Vi overvejer at rejse til Borneo og tage en klotok på flodtur. Vi er dog lidt bekymrede for om vores datter er for lille, hun er 2år 9måneder på afrejse tidspunktet. Vi er ligeledes lidt bekymrede for det om sikkerheden er i orden.
    Har du nogle erfaringer du vil dele med os, både for og imod modtages meget gerne?

  2. Hej😊Jeg nyder at læse jeres blog!! Gode tips og vejledninger.
    Jeg skal til Borneo med mine 2 børn om 2 uger. (Vi skulle til Bali, men aflyser pga vulkanen, som muligvis går i udbrud) Hvordan bookede I flodturen? Hvor vil I anbefale at tage til – have som base? Spiste I alle malaria piller? Vh susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *