Mad i det fri

Skiferie i Italien handler også om mad

Tager du på skiferie i Italien, i området Via Lattea, som betyder Mælkevejen på dansk, vælger du en ferie, hvor sanserne ikke bare er påvirket på pisterne, men også når du sætter dig ned for spise. Uanset budgettet er maden stort set altid god i Italien. Som jeg engang læste engang i en rejseguide over Italien, så varierer kvaliteten af maden, men man får aldrig et dårligt måltid mad. Om det er sandt ved jeg ikke, men jeg har personligt altid haft gode oplevelser.

Har du lejet en lejlighed og ønsker du selv at tilberede maden, er prisniveauet nogenlunde som i Danmark. Men det er min erfaring, at når du køber italienske råvarer og tilbereder de retter, som du sædvanligvis laver, smager de simpelthen langt bedre end hjemme. Du er på toppen over dine evner i køkkenet, og må forvente en nedtur, når du er hjemme igen.

Går du ud og spiser gælder det samme. De gode råvarer træder igennem uanset budgettet. På en familierestaurant får jeg en pizza til otte euro. Er man flere kan man dele en familiepizza for 15 euro. Den smager glimrende. I Danmark ville man lede længe og måske forgæves efter en pizza, der kan hamle op med denne kvalitet.

Skøn mad til ethvert budget

En anden aften spiser vi i hotellets restaurant. Her er super hyggeligt. Her minder mest af alt om en vinkælder med pænt opdækkede borde. Jeg får en mange retters menu, seks tror jeg, der spænder over spinattærte toppet med ost til grillede grøntsager, steak tatare som er groft hakket råt kalvekød serveret med parmesan, citron og reduceret balsamico, oksekød der har langtidssimret i Barolo.

panini

Desserten består af en chokolademousse samt en chokoladeskal med fyld á la blomme i Madeira. Alt sammen er virkeligt lækkert, og vil du forkæle dig selv med en sådan menu, koster det fra 70 euro og opefter afhængigt af vinvalg.

Når du indtager et måltid på de hyggelige spisesteder på bjerget, er der også noget til et hvert budget. Skal det bare gå hurtigt eller skal det være billigt, får du en god sandwich eller panini som det hedder på italiensk fra mellem fire og seks euro. I en panini er der typisk råvarer som friske tomater, lufttørrede skinker, skiver af frisk mozzarella og basilikum.

Spis brød til

Du kan også få spaghetti fra omkring otte euro, men husk at bestille brød, salat eller måske en ostetallerken, som kan deles ved bordet. Italienerne betragter ikke spagetti som et hovedmåltid. Portionerne er derfor noget mindre end man er vant til i Danmark. På den anden side kan det nævnes, at en af mine rejsekammerater får bestilt en beef stecca til 15 euro. Det viser sig at være en gigant steak på omkring 600 gram.

Steak Tatare på hotellet under en skiferie i Italien
Steak Tatare på hotellet.

Man ser ofte italienere bestille et stykke kød som dette samt brød, salat og måske noget ost som selskabet deler imellem sig. En god og lækker måde at spise på i Italien. Skal du forkæle dig selv, finder du også á la carte restauranter på bjerget.

Man skal være mere end uheldig for at få et dårligt måltid mad i Italien. Du kommer ganske enkelt ikke uden om den gode mad og sanseindtrykkene, når du vælger en skiferie i Italien. Heller ikke den gode stemning og den afslappede italienske livsnyderstil fornægter sig. Som en af vores italienske guider udtrykker det da vi sidder i en stolelift: ‘Italien handler om god mad, god betjening og så kan man også stå lidt på ski’.

Frokost under en skiferie i Italien

Min egen konklusion på mit besøg i de italienske alper er, at hvis du elsker Italien om sommeren, vil du også elske at tage på skiferie i Italien.

Tekst og foto af Lau Stender, Frederiksberg. Rejseblokken var inviteret af Den Italienske Stats Turistbureau

Læs også

Her er de mest populære skidestinationer

Italien: Skiferie på Mælkevejen

Ny på ski? Læs ekspertens 3 råd

Guide til gode spisesteder i Toscana

Spis godt i Firenze med vores guide

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *