Bæredygtige og klimavenlige rejser

Tips til bæredygtige og klimavenlige rejser

Vi ved det egentlig godt. Vi skal tænke meget mere i bæredygtige og klimavenlige rejser, for der er nemlig masser af gode grunde til at tænke over, hvad vi kan gøre bedre for at passe på vores unikke og skønne jord – især når vi rejser ud for at opleve den.

Indrømmet. For mig er det nogle gange nemmere at t-a-l-e om at gøre noget ved det – end faktisk at gøre noget r-i-g-t-i-g-t ved det. Det virker så uoverskueligt, når man allerhelst bare vil afsted på ferie og slappe af – enten med kølige drinks under sydens sol, mens ungerne plasker rundt i poolen eller shoppe løs på storbyferier i Berlin eller Paris. Så hvordan kan man egentlig rejse klimavenligt – få et par tips til bæredygtige og klimavenlige rejser her:

Tag toget

For et par år siden tog vi toget til Berlin på ferie. Det var ikke spor besværligt. Det krævede selvfølgelig ekstra transporttid, for vi kunne have fløjet hurtigere og billigere – og det er måske den største barriere. Tid og penge er en vigtig faktor for de fleste. Lad os håbe, at tog vinder mere indpas og udbygges, så det bliver både nemmere og billigere at komme vuggende frem til ens destination. Hvis du ikke har mulighed for at tage toget f.eks. over lange afstande, så flyv så vidt muligt direkte, så du slipper for mellemlandinger.


Læs også: 14 tips til Berlin med Børn


Bæredygtige og klimavenlige rejser
Det bliver mere og mere vigtigt med bæredygtige og klimavenlige rejser. Tag toget, bo bæredygtigt og spist lokalt, så er du godt på vej.

Bo bæredygtigt & grønt

Hvis du gerne vil bo grønnere, når du tager på ferie, så kan det være en god ide at lede efter bæredygtige overnatningsmuligheder. Der er en lang række overnatningsmuligheder i for eksempel Tyskland, som lever op til bæredygtige kvalitetsstandarder blandt andet med disse kriterier:

 • Ressourcesparende energistyring
 • Brug af vedvarende energi som f.eks. vind, vandkraft og solceller
 • Sæsonbaseret og regional gastronomi
 • Samarbejde med regionale leverandører og serviceudbydere
 • Brug af miljøvenlige og sunde materialer

HER KAN DU SE ET KORT OVER TYSKLAND MED BÆREDYGTIGE OVERNATNINGSMULIGHEDER

Rejseselskabet TUI gør også en indsats for at være mere bæredygtig f.eks. med hensyn til deres hoteller, hvor de opfordrer deres samarbejdspartnere til at arbejde efter standarder godkendt af Global Sustainable Tourism Council – som for eksempel Travelife. Her kan du søge på de hoteller, som TUI samarbejder med og som er certificeret af Travelife.

TUI i Norden går endnu et skridt videre, for her har de nemlig valgt at klimakompensere for Co2-udslip. Det betyder, at TUI har valgt at klimakompensere ved udledning af Co2 ét sted forebygges andre steder ved at støtte projekter, som reducerer udledningen af Co2. Det gør de blandt andet ved at investere i projekter, som laver energi fra vind, sol og vand. Desuden samarbejder de også med South Pole. Tui i Norden klimakompenserer fra 1. maj i år for Co2-udslip fra brændsstofsforbruget fra TUIs egne fly – undtagen high altitude effect. Her kan du læse meget mere om bæredygtighed hos TUI

Tjek rejsebureauerne om de samarbejder med bæredygtige hoteller – og hvis de ikke gør, så kontakt dem og efterspørg bæredygtighed.

+ Grønne tips

 • Genbrug dine håndklæder på hotelværelset, så de ikke skal vaskes hver dag.
 • Husk at slukke lyset, når du forlader hotellet. Sluk også for din aircondition.
 • Spar på vandet .

Spis lokalt

Gå efter økologiske varer. De økologiske produkter bliver lige som herhjemme kontrolleret og kan kendes på deres kvalitetsmærkning. Mange landmænd og små landsteder sælger også deres produkter i egne gårdbutikker eller på de lokale markeder. Sidst jeg var i Østrig på ferie var stort set alt maden lavet af lokalproducerede råvarer. Så det kan lade sig gøre at gå efter steder, hvor hotellerne og restauranterne også gør en grønnere lokal indsats.

+ Grønne tips

 • Reducer madspild. Tag kun den mængde mad, som du kan spise.
 • Genbrug din vandflaske. Smid den ikke i naturen.

Brug miljøvenlige produkter

Ifølge Marine Life er solcreme én af de helt store syndere, når det kommer til forurening af havvand og ødelæggelsen af koralrev. Det anslås, at omkring 14.000 tons solcreme endte op i verdens koralrev i 2015 og gjorde uoprettelig skade. Brug nogle minutter på at se videoen herunder – så får du et større indblik i, hvad forurening gør ved havet og de smukke korelrev (kilde: Travel+Leisure)

Hav fokus på bæredygtige og klimavenlige rejser, når du tager ud i verden. Video fra Haereticus Environmental Laboratory

Læs også: Morgenmad der værd at gå efter


Danmarks Rejsebureau Forening har fornyelig foreslået, at der bør indføres klimapoint. Direktør Lars Thykier udtaler til Jyllandsposten:

Hvis man f.eks. tildelte hver borger 1.000 klimapoint, som så kunne bruges til at køre i bil, tage ud på en flyrejse eller købe oksekød, tror jeg, at man kunne ændre noget.
Direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening i Jyllandsposten den 13. april 2019

Hvis du gerne vil læse mere om klimaproblematikker, så kan du følge med i Jyllandspostens temaserie ‘Klimarejsen 2019’.

Jeg håber, at du – hvis du ikke allerede gør det i forvejen – har fået lidt mere mod på, at rejse mere bæredygtigt og klimavenligt. Du kan sagtens bruge samme principper ved andre rejsemål i verden. Det kan godt være, at tipsene ikke når helt i top på klima-barometeret, men det er et lille skridt i den rigtige retning – og så er det noget, vi kan gøre lige nu og her sammen.

Af Lone Holm. Kilde: Germany.travel, TUI, Marine Life, Travel+Leisure, Jyllandsposten og Haereticus Environmental Laboratory. Foto: Pixabay


+LINKS

Udforsk Europa med Interrail

Fortæl om dine klimavenlige og bæredygtige rejseråd i kommentarfeltet!


2 tanker om “Tips til bæredygtige og klimavenlige rejser

 1. Fed blog! og generelt super fedt at der kommer mere fokus på dette vigtige emne. Så dermed også cool at se diverse bloggere skriver mere og mere om det her. Vi har kun omkring 10/12 år til at rette op på det, hvis ikke klimaet skal løbe løbsk, så derfor skal der initiativer til nu. Sku finde indsp. til min togrejse, og så at de faktisk også havde skrevet et meget godt indlæg: https://interrailguide.dk/5-tips-til-en-klimavenlig-ferie/ – så fedt at se! Bevidstheden og det gode budskab skal simpelthen bare spredes!
  God ide med klimapoint, og endnu bedre ville være at ramme folk på pengepungen og gøre flyrejser endnu dyrere ligesom i Sverige. 🙂
  God blog og god grundlovsdag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *