Hvis du ikke allerede kender geocaching, er det på tide, at du kommer til det. Det er gratis sjov for børn, og en af min families yndlingsaktiviteter. Og du kan gøre det i stort set hele verden.
Geocaching er lige som en skattejagt bare endnu bedre. For det er nogle andre, der har gemt skatten og ingen i din familie ved derfor, hvor den er eller hvad der er i den. Hvis du spørger min 7-årige Viktor, om han vil med ud og gå en tur, så har han pludselig utrolig travlt med en iPad eller noget. Hvis du spørger ham, om han vil med ud og finde en geocach, så har han sko på i løbet af 0,5.
En logbog med gaver
En geocache er en lille vandtæt beholder, der som udgangspunkt indeholder en logbog, hvor du kan skrive dit navn. Derudover kan der være små gaver, ting og sager uden større værdi, som alligevel er sjove at finde. Konceptet er her, at hvis du tager en lille gave fra kassen, så skal du også efterlade en gave til den næste.
For at finde en geocache skal du bruge geocachens GPS-koordinaler. Hvis du har en smartphone, er den nemmeste måde at komme i gang at hente app’en: Geocaching. Deres Intro-app er gratis. Intro-app’en viser dig kun de geocaches, der er i din umiddelbare nærhed, men det er jo sådan set også alt, du behøver at vide.
Find en skat
Geocaches kommer i forskellige størrelser. De, der hedder micro, indeholder typisk kun en logbog. Dem synes min børn ikke er så sjove. Hvis der er flere geocaches at vælge imellem i det område, vi er, leder jeg på app’en typisk efter dem, der hedder small, for her er større chance for, at der gemmer sig små gaver. Nogle gange kan man se direkte i beskrivelsen af geocachen, at den er henvendt til børn, og at det er en cach, hvor man kan tage en lille gave og lægge en ny.
Når vi selv skal lægge en gave i en geocach, finder vi typisk bare et eller andet vi lige har i rygsækken. Det kan være en gammel pixibog, en lille plastiksoldat, noget fra et kinderæg eller andre små ting. Kun fantasien sætter grænser. Jeg bliver hver gang overrasket over, hvilken af de små gaver i cachen, min børn vælger at tage med sig videre. For mig er det noget ragelse. For dem er det en skat!
Geocaching i hele verden
Uanset hvor du er i verden, kan du tjekke din geocache-app for at se, om der lige skulle være noget at gå efter i nærheden af dig. Foreløbig har min familie søgt efter geocaches i Kina, Sydkorea og Japan. Samt naturligvis rigtig mange steder i Danmark. Det er gratis sjov for børn – men bestemt også for deres forældre.
Udfordringen ved at søge efter caches i udlandet er, at du måske ikke altid har mobildækning, og derfor vanskeligt kan bruge din telefon til at finde skattens præcise placering. Men så meget desto større kan skattejagten jo blive. I den situation er du dog meget afhængig af de små hint, som den der har startet cachen, eller andre har skrevet om den, så vælg caches, som er velbeskrevet.
God skattejagt
De gange vi ikke har haft mobildækning, har vi på hotellet eller cafeer med wifi nærstuderet kort og beskrivelse af geocachen. Ved at tage et foto af mobilskærmen har vi derefter begivet os af sted med det ikke online kort. Google Maps kan i den situation også være til hjælp, fordi kortet med den lille blå prik faktisk viser dig, hvor du er, også når du ikke er online.
Du skal bare have zoomet ind på dit Googlekort, mens du stadig havde wifi. Jeg må dog også sige, at det ikke altid lykkes os at finde de geocaches, vi går efter, når vi ikke er online. Men så meget større er sejren og glæde så også, når det faktisk lykkes.
For en måned siden plantede vores familie for første gang selv en ny geocache. Det gjorde vi, da vi sammen med en gruppe gode venner camperede ved et af de smukkeste stykker kinesisk mur, vi kender, nemlig ved Panshanlong nord for Beijing.
GPS kardinalerne får du her: 40°41’34”N 117°10’27”E. Og så er der jo sådan set bare tilbage at sige: God skattejagt!
Tekst og foto af Mette Lindgaard Seligmann
Du kan læse mere om legen her:
Læs også
Sjove oplevelser på det ny Experimentarium
4 fede museer i Kbh, du (måske) ikke kender
Her er et eksempel på en geocache: