Skiferie for begyndere

Østrig: Skiferie for begyndere

– Squash the banana, råber ski-instruktøren Edi, og vi læner os alle sammen godt frem i skistøvlen. Sætningen virker på børn, når han skal lære dem at gå lidt ned i knæ og læne sig frem i støvlen for at få den perfekte stå-stilling på skiene. Den virker også på 6 voksne nybegyndere. Vi griner alle lidt fjoget, for vi står på en børnebakke ved Kirchdorf lidt uden for Erpfendorf i Østrig og ‘maser bananer’ med skinnebenene, men det er det eneste rigtige at gøre. Vi er inviteret på skiferie for begyndere. Vi skal lære at stå på ski, og vi har kun to og en halv dag.

Vi har medbragt alt det nødvendige skitøj hjemmefra, og efter morgenmaden henter vi ski, hjelm, stave og støvler hos et udlejningsfirma, og nu står vi altså på en børnebakke i diset vejr og lytter intenst på 42-årige Edi, som er ski-instruktør i vintersæsonen og bilmekaniker om sommeren.

Han forklarer os, at det allervigtigste er at læne sig frem i skistøvlen, så skinnebenet støtter op ad skaftet på de høje skistøvler. Det ser nemt nok ud, og er egentlig heller ikke svært at udføre – når man står stille. Det er straks værre, når skiene bevæger sig.

Han fortæller også, at stavene bruger man til at holde balancen, og de skal helst holdes lidt ud for kroppen. Dernæst skal vi ‘plove’. Vi skubber skiene mod hinanden, så de danner et ‘V’ i spidsen, går ned i knæ og ‘maser bananerne’ og holder stavene ud for kroppen. Sådan – det er det.

Dag 1: Ski-instruktøren Edi holder et lille hvil, mens vi andre knipser billeder.

Vi er klar til at suse ned ad den første bakke, hvis den da kan kaldes det. Det er mere en lille skråning, men når man står der oppe for enden, virker den faktisk lang og virkelig høj. Men det er den ikke. Den første kører ned. Det går fint. Også med nummer to. Den tredje falder. Det er ikke mig. Jeg klarer det fint. Edi råber: “… and remember to smile! It’s fun!”, og det er det. Det kilder i maven, og vi lyser alle af stolthed, da vi kan gennemføre bakken uden at falde. Og jeg tænker: Er det bare det? Det er jo overhovedet ikke svært.

Efter en times tid rykker vi et niveau op. Nu gælder det næste bakke. Den er lidt stejlere og længere. Og nu skal vi også lære at dreje. Jeg er fuld af selvtillid og ved godt mod. Det er overhovedet ikke svært, og jeg må absolut prale med, at jeg er den eneste, som overhovedet ikke falder. Men det er lidt sværere at få skiene til at dreje i den retning, man gerne vil.

Når man krænger højre ski lidt indad mod venstre, drejer man til venstre og omvendt, men man drejer ikke skarpt til venstre, men mere som et blødt, langstrakt sving – og så bred er bakken jo altså heller ikke, så man skal dreje til højre igen, for at få de bløde S-sving hele vejen nedad bakken. Det er en lille smule tricky, men går o-k-a-y. Og jeg er stadig ved godt mod og fuld af overskud.

Vi træner og øver i fem timer. Ingen af os har medbragt noget at drikke, og det viser sig at være en stor fejl. Vi er alle meget tørstige. Halsen snører sig sammen, og føles som sandpapir. Så jeg vil anbefale, at man tager en flaske vand med.

Dag 2: Udsigt fra ski-liften. 

Da vi ikke har så mange dage at gøre godt med på denne skiferie for begyndere, må vi springe et par skridt over. Edi fortæller, at normalt vil nybegyndere øve mere på ski-skolen, før de bliver sluppet fri i alperne, men det har vi ikke tid til, så dagen efter kører vi til St. Johann op til foden af Kitzbüheler Horn, hvor vi skal prøve kræfter med pisterne. Vi springer på ski-liften og svæver op ad mod første mellemstop, hvor vi skal springe af.

Vejret er fantastisk. Blå himmel og sol. Og enormt varmt. Vi stor-sveder i vores skitøj, men det er bare på med skiene og derudaf. Det første stykke svinger pisterne fra side til side. Nu gælder det virkelig om at huske, hvordan man ‘plover’ og drejer, for det er den eneste måde, man kan bremse på (hvis man altså ikke vil smide sig ned), og der er ingen sikkerhedshegn i kanten af pisterne, så hvis man ikke får drejet af i tide – så kører man off-pist. Så eventyrlysten er der ingen af os, der er, for det går stejlt nedad, og bjerget er fyldt med store træer.

Undgå skiskader på løjpen

Ski-instruktøren Edi instruerer os en sidste gang inden det går nedad. Vi skal følge efter ham, tage det roligt, ‘plove’, dreje i bløde sving – og smile. Og det gør vi. Det går rigtig fint. Bedre for nogle end andre. Én må smide sig ned. Det viser sig, at han har højdeskræk, og er lidt utryg ved situationen, men Edi er der straks og guider ham trygt videre. Vi andre holder tungen lige i munden og suser nedad. Eller sådan føles det i hvert fald, men i virkeligheden kører vi ganske langsomt. Det fornemmer man, i det de øvrige skiløbere farer forbi én i rasende høj fart.

Da vi er nået næsten halvvejs ned, falder jeg. Jeg lander blødt på numsen, famler lidt rundt, for ski er jo lange og mærkeligt ustyrlige, når man ligger ned. Men jeg får vendt ben og ski i den rigtige retning. Jeg kigger lidt bekymret bagud – bare der ikke kommer én farerne ind i mig. Det gør der ikke. De suser pænt udenom.

Jeg griner lidt, for så slemt er det jo heller ikke at falde. Det gjorde kun ondt på stoltheden. Jeg vælger dog alligevel at slå skiene af, og følges ned til den første ‘hut’ på gå-ben med den polske journalist med højdeskræk. Fem timers ski-skole gav ikke nok selvtillid på kontoen til at fortsætte, men det fortryder jeg nu, for det var så fantastisk og vidunderligt at stå på ski. Og faktisk overhovedet ikke svært. Jeg lærte basis stå-stillinger på fem timer. Og kørte efterfølgende et par kilometer ned ad pisterne. Så det er nemt og lige til, hvis man altså har modet.

Jeg vil anbefale, at man bruger et par dage på ski-skolen, og langsomt øger længde og høje på pisterne. Så skal det nok gå rigtig fint for de fleste. Det er jeg overbevist om. Jeg er i hvert fald på ganske få dage blevet bidt af en gal ski-djævel, og vil helt sikkert gerne tage afsted igen.

 

Godt at vide

  • Sørg for at få den rette hjælp til at vælge skistøvler – også selvom du bare lejer dem.
  • Husk hjelm. Det er dumt at køre uden.
  • Husk vand. Du bliver umådelig tørstig.
  • Hav den rette mængde tøj på. Det vil sige ski-undertøj, vanter, hue, vand- og vindtæt skitøj, solbriller, skisokker og tørklæde.
  • Husk solcreme.
  • Hav liftkortet i venstre side af dit skitøj – så du nemt kan gå i gennem indgangen.
  • Hav penge med.
  • Træn hjemmefra ellers får du meget ømme ben og arme.

 

Østrig byder på

Der er masser af populære og gode muligheder, hvis du vil på skiferie for begyndere i Østrig. Vi startede i Kirchdorf, som har 4 liftanlæg og 5 km. piste. Dernæst tog vi til St. Johanner Bergbahnen, som har 17 liftanlæg og 60 km. piste.

Du kan læse meget mere om dine muligheder her hos Kitzbüheler Alpen Tourist

Du kan også læse mere om Tirol på VisitTirol eller mere om regionen Kitzbüheler Alpen St. Johann.

Læs også

Luksusvandringen i alperne med korte bukser i sneen

Ny på ski: Se ekspertens tre råd til skiferien

Italien: Fantastisk skiferie på Mælkevejen

Af Lone Holm. Rejseblokken var inviteret af Tirol Tourist Board samt Kitzbüheler Alpen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *